Μπορεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ευρώπη να στοιχειώνει τον τουρισμό και να απειλεί με εκτροχιασμό την ανάκαμψη της οικονομίας, ωστόσο σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον με την εμφάνιση αυτής της ιδιαίτερης πρόκλησης για την Ελλάδα, οι διεθνείς οίκοι προσφέρουν σημαντικές αχτίδες αισιοδοξίας. Αντίθετα με ότι θα περίμενε κανείς, τελικά αρνούνται να «διορθώσουν» καθοδικά τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ, και σε κάποιες περιπτώσεις αναθεωρούν μάλιστα και ανοδικά χάρη στην πολύ καλή πορεία του πρώτου εξαμήνου.

Άλλωστε ισχυρό σήμα έδωσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch ο οποίος τόνισε πως αν και η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί βασικό κίνδυνος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι, ωστόσο κατά την πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας προχώρησε σε αύξηση της πρόβλεψής της για την ανάπτυξη φέτος στο 4,3% από 3%, λόγω της καλής πορείας του α’ τριμήνου.

Πριν μερικές ημέρες και η Citi ανέβασε τον πήχυ για την ελληνική οικονομία, αυξάνοντάς την εκτίμηση για ανάπτυξη της Ελλάδα το 2021 στο 5,3%, από 4,1% που προέβλεπε πριν έναν μήνα, για να ενσωματώσει, όπως τόνισε, πολύ καλή πορεία που προβλέπει για τον τουρισμό στο β’ εξάμηνο, παρά τις όποιες ανησυχίες έχει προκαλέσει η μετάλλαξη Δέλτα. Οι άφθονοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα στηρίξουν επίσης την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, προσθέτει η αμερικάνικη τράπεζα, συνεχίζοντας να εκτιμά πως το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει καλές πιθανότητες να πετύχει στους κύριους στόχους του.

Στις ίδιες γραμμές κινήθηκε και η Capital Economics η οποία πλέον εκτίμα ότι η ελληνική οικονομία θα εκτοξευθεί κατά 8% φέτος, παρά το γεγονός ότι η τουριστική περίοδος θα είναι σχετικά αδύναμη. Επίσης ο οίκος εκτιμά ότι η χώρα θα συνεχίζει να απολαμβάνει τη στήριξη της ΕΚΤ. Αν και το ελληνικό χρέος είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο, το κόστος εξυπηρέτησής του παραμένει διαχειρίσιμο, επειδή τα ελληνικά ομόλογα περιλαμβάνονται στο PEPP, σημειώνει. Όταν το PEPP καταργηθεί, αναμένεται ωστόσο να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα μέσω του “κανονικού” προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων, όπως εκτιμά.

Η Scope Ratings από την πλευρά της τόνισε ότι οι παρά την απειλή που μπορεί να θέσει η «Δέλτα» στον τουρισμό, η Ελλάδα οδεύει προς ισχυρή ανάπτυξη φέτος την οποία και τοποθετεί στο 6,5%, χάρη στην πολύ καλή πορεία του ΑΕΠ στο α’ και το β’ τρίμηνο. “Δεδομένου του διαρκούς αντίκτυπου της πανδημίας στον τουρισμό, αναγνωρίζουμε τους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εν μέρει λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας του ταξιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, οι οικονομικές επιδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μπορεί, από μόνες τους, να είναι επαρκείς για να εξασφαλίσουν αρκετά ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα συνολικά φέτος”, τόνισε ο οίκος.

Αισιόδοξη εμφανίζεται και η S&P για την Ελλάδα τονίζοντας ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει κοντά στο 5% φέτος, παρά την εξάπλωση της Δέλτα, ενώ στα επόμενα τρία χρόνιά η ανάπτυξη στη χώρα θα ξεπεράσει τον μέσο όρο της ευρωζώνης, αν και δεν εκτιμά ότι ο τουρισμός θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019. Ο οίκος αναμένει ότι οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας θα βελτιωθούν το διάστημα 2021-2024, με τις πολιτικές της κυβέρνησης να κατευθύνονται προς την εξυγίανση του προϋπολογισμού και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με τη στήριξη από τους πόρους της Ε.Ε.

Όπως σημειώνει ο οίκος, κατά την τελευταία του αξιολόγηση για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, προχώρησε σε αναβάθμιση της βαθμολογίας της στο “BB” από “BB-” με βάση την προσδοκία ότι οι κυβερνητικές πολιτικές θα οδηγήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, μαζί με την αναμενόμενη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ, θα έχουν ως αποτέλεσμα βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις. Η S&P πιστεύει ότι αυτό θα ενισχύσει τις επιχειρηματικές προοπτικές, την προσφορά πίστωσης και τη ζήτηση στην Ελλάδα και θα αυξήσει την όρεξη των επενδυτών για την αγορά προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, βοηθώντας έτσι τις ελληνικές τράπεζες να τα “ξεφορτώσουν” περαιτέρω από τους ισολογισμούς τους και να στηρίξουν την οικονομία.

Θετικά είναι τα μηνύματα που δίνει και η Bank of America σχετικά με την Ελλάδα και τις προοπτικές του τουρισμού, καθώς σε έκθεσή της την Παρασκευή, διατήρησε την εκτίμηση της για την ανάπτυξη φέτος στο 5,1%. Όπως σημείωσε, η μετάλλαξη Δέλτα παραμένει ανησυχητική, ωστόσο τα στοιχεία από τα τουριστικά hotspot της Ε.Ε, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Μάλτα και την Κύπρο, δίνουν λόγους αισιοδοξίας ότι οι τα ήπια περιοριστικά μετρά που έχουν επιβληθεί, σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς, αρκούν για να σταθεροποιήσουν την καμπύλη των κρουσμάτων.

Οι παραπάνω χώρες, όπως επισημάνει η BofA,  κατέφυγαν μόνο σε τοπικού χαρακτήρα περιοριστικά μέτρα, τα οποία στόχευσαν στις δραστηριότητες πολύ υψηλού ρίσκου (όπως π.χ. η εστίαση σε εσωτερικούς χώρους και τα νυχτερινά κέντρα), ενώ σε κάποιες από αυτές έχουν αυξηθεί οι ρυθμοί εμβολιασμών, και έτσι για την ώρα, η δυναμική της εξάπλωσης του ιού φαίνεται να επιβραδύνει.

«Αν είναι ακόμη νωρίς να καταλήξουμε στο συμπέρασμα οι σχετικά ήπιοι περιορισμοί (σε συνδυασμό με τους γρήγορους εμβολιασμούς) μπορούν να διατηρήσουν τον έλεγχο των λοιμώξεων της Δέλτα, αλλά αν ισχύει, αυτό θα ήταν πολύ καλά νέα για την ανάκαμψη των οικονομιών των παραπάνω χωρών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Facebook Comments