Η μπούρκα δεν θα είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες, καθώς «υπάρχουν διαφορετικά είδη μαντίλας», είπε σήμερα ένας εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν που πήραν την εξουσία στο Αφγανιστάν.

Όταν οι Ταλιμπάν κυβερνούσαν τη χώρα αυτή, μεταξύ 1996-2001, τα σχολεία θηλέων ήταν κλειστά, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να εργαστούν ούτε να ταξιδέψουν και ήταν υποχρεωμένες να φορούν δημοσίως μπούρκα, μια μαντίλα που καλύπτει όλα το σώμα και το πρόσωπο.

«Η μπούρκα δεν είναι το μοναδικό χιτζάμπ (μαντίλα) που μπορεί να φοράει μια γυναίκα, υπάρχουν διαφορετικά είδη χιτζάμπ, που δεν περιορίζονται στην μπούρκα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο Σουχάιλ Σαχίν, ο εκπρόσωπος Τύπου του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης στην Ντόχα.

Ο Σαχίν δεν διευκρίνισε ποια είναι τα άλλα είδη χιτζάμπ, που θα κρίνονται αποδεκτά από τους Ταλιμπάν.

Με την επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν, πολλές χώρες και οργανισμοί προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν την ανησυχία τους για την τύχη των κοριτσιών και γυναικών στο Αφγανιστάν.

«Μπορούν να λάβουν εκπαίδευση από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο. Ανακοινώσαμε αυτήν την πολιτική κατά τη διάρκεια διεθνών διασκέψεων, στη διάσκεψη της Μόσχα και εδώ στη διάσκεψη της Ντόχας (για το Αφγανιστάν), σημείωσε ο Σαχίν.

Χιλιάδες σχολεία στις περιοχές που ελέγχουν οι Ταλιμπάν παραμένουν ανοικτά, τόνισε.

Facebook Comments