Αναμφίβολα, η μεγαλύτερη πολιτική εξέλιξη των τελευταίων μηνών είναι η πλήρης επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, μέσα σε λίγες μόλις μέρες από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την πολύπαθη αυτή ασιατική χώρα. Για όσους είμαστε θιασώτες της Δημοκρατίας, του κοινοβουλευτισμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένθερμοι υποστηρικτές των δυτικών αξιών και του δυτικού τρόπου ζωής, η επικράτηση των Ταλιμπάν, της πιο σκοταδιστικής δύναμης, που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα τον τελευταίο αιώνα, αποτελεί όνειδος για τη Δύση και τις αξίες μας.

Όταν το 2002, οι ΗΠΑ έστειλαν στρατεύματα στο Αφγανιστάν για να αντιμετωπίσουν την απειλή εναντίον της ανθρωπότητας, εξαιτίας της τρομοκρατίας, όλοι πιστέψαμε ότι ήρθε η εποχή που οι ακραίες και σκοταδιστικές δυνάμεις, που δεν εκφράζουν το πραγματικό Ισλάμ και τον σπουδαίο του πολιτισμό, θα ηττώντο επιτέλους. Όχι με τη δύναμη των όπλων. Αλλά με τη δύναμη των αξιών, της ελευθερίας και της λογικής. Δυστυχώς αυτό δε συνέβη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να δαπάνησαν δισεκατομμύρια δολάρια και να θυσίασαν την ζωές πολλών στρατιωτών τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 19 ετών αλλά δεν πέτυχαν τον ουσιαστικό στόχο που είχαν θέσει. Έκανα το ένα λάθος μετά το άλλο. Εμπιστεύτηκαν δυνάμεις που δεν ήταν αξιόπιστες. Πολιτικούς και παράγοντες του τόπου που αποδείχτηκαν εντελώς διεφθαρμένοι και ανίκανοι να εμπνεύσουν το λαό του Αφγανιστάν. Το αποτέλεσμα ήταν μια τρύπα στο νερό. Και να κύμα μεταναστευτικό προς την Δύση, και ιδίως προς την Ευρώπη, που σήμερα όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, και κυρίως η Ελλάδα καλούνται να αντιμετωπίσουν και να σηκώσουν, με υπευθυνότητα, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά ταυτόχρονα και με διάθεση προστασίας των συνόρων μας.

Για μένα προσωπικά αλλά και για κάθε άνθρωπο λογικό που ζει στη Δύση, το μεγαλύτερο αμάρτημα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ήταν ότι εγκατέλειψαν αβοήθητους στο έλεος των Ταλιμπάν, τους απλούς ανθρώπους που είχαν προσφέρει τις υπηρεσίες τους ως μεταφραστές και διερμηνείς. Αυτό είναι ένα έγκλημα για το οποίο κανένας δυτικός δεν μπορεί να αισθάνεται περήφανος. Δείγμα ανευθυνότητας που δεν προσιδιάζει στις δυτικές αξίες και αρχές.

Τώρα όμως, μετά την αποτυχία της εκκένωσης του Αφγανιστάν από τα αμερικανικά και τα συμμαχικά τους στρατεύματα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως ανθρωπότητα ένα μεγάλο κίνδυνο. Η επικράτηση των Ταλιμπάν με τόσο εύκολο και απόλυτο τρόπο, δημιουργεί την εντύπωση στις σκοταδιστικές δυνάμεις, ότι η Δύση κι οι αξίες της μπορεί να ηττηθούν. Δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο μας, ότι μπορούν να νικήσουν. Ότι μπορεί το σκοτάδι να νικήσει το φως. Ότι μπορεί ο ορθολογισμός, η αξιοπρέπεια του ανθρώπου, το δικαίωμα της ελευθερίας και της ανθρωπιάς να χαθεί, να νικηθεί. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να συμβεί. Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και για την αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σταθούν, έστω και την ύστατη αύτη ώρα, στο ύψος των περιστάσεων και να καταδείξουν παντού στον κόσμο ότι ο σκοταδισμός δεν θα νικήσει. Η δημοκρατία και η ελευθερία θα θριαμβεύσουν. 

Η Ελλάδα από τη δική της πλευρά, όπως κατέδειξε η ετοιμότητα που επέδειξε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει στα διάφορα παιχνίδια που θα παίξουν, με επεκτατικό σαφώς τρόπο, χώρες όπως η Τουρκία η οποία προσπαθεί να επηρεάσει το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν προς ίδιον όφελος. Η Ελλάδα με υπευθυνότητα και σύνεση θα αντιμετωπίσει και αυτόν τον κίνδυνο.

Facebook Comments