Η θρεπτική αξία της κάπαρης

MarketNews

Η θρεπτική αξία της κάπαρης, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Ο καρπός της κάπαρης αποτελεί σημαντική πηγή διάφορων βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών ουσιών,  γεγονός που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας.

Ως δευτερογενείς μεταβολίτες χαρακτηρίζονται χημικές ενώσεις που παράγονται από τα φυτά οι οποίες όμως φαίνεται να μην εμπλέκονται άμεσα σε βασικές μεταβολικές διεργασίες αυτών. Είναι βιοδραστικές ουσίες που παρουσιάζουν αντιοξειδωτική, αντιβακτηριακή , και μυκητοκτόνο δράση.

Η κάπαρη ανήκει στην κατηγορία των μπαχαρικών, περιέχει φυτοστερόλες, ασβέστιο, φυλλικό οξύ, βήτα καροτίνη (βιταμίνη Α) , φυλλοκινόνη ( βιταμίνη Κ) , μαγνήσιο, κάλιο και αρκετό νάτριο εξαιτίας της επεξεργασίας της. Οι παραδοσιακές θεραπευτικές εφαρμογές της κάπαρης έχουν αναφερθεί από την εποχή των αρχαίων. Πολυάριθμα βιοενεργά φυτοχημικά συστατικά έχουν απομονωθεί και ταυτοποιηθεί από διάφορα τμήματα του φυτού C. spinosa και ευθύνονται για τις διάφορες φαρμακολογικές δραστικότητές του.

Τέτοια συστατικά είναι για παράδειγμα η καμφερόλη και η κερκετίνη. Πρόκειται για φλαβονοειδή, μια κατηγορία δευτερογενών μεταβολιτών που βρίσκονται στα φυτά. Μια ιδιότητά τους είναι να προσδίδουν έντονο χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά προκειμένου να προστατεύονται από την υπεριώδη ακτινοβολία που εκπέμπει ο ήλιος. Επίσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία τους από παθογόνους μικροοργανισμούς. Είναι ευρέως γνωστά ως «αντιοξειδωτικά»  και η πρόσληψη αυτών μέσω της τροφής φαίνεται πως έχει ευεργετικές επιπτώσεις για την υγεία μας καθώς εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στο σώμα μας.

Οι αρχαίοι κατανάλωναν τις ρίζες του C. spinosa για τη θεραπεία των παθήσεων του ήπατος και των νεφρών, για τη θεραπεία της παράλυσης , των αιμορροΐδων και του σακχαρώδους διαβήτη. Ο φλοιός της ρίζας του C. spinosa έχει χρησιμοποιηθεί στην αρχαιότητα για τη θεραπεία της σπληνομεγαλίας και των ψυχικών διαταρραχών. Στην Κίνα, το C. spinosa έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική Uighur για τη θεραπεία της ρευματοειδούς και της ουρικής αρθρίτιδας.

Ποια η διατροφική αξία της κάπαρης;

Θρεπτικά συστατικά Διατροφική αξία ανά 100g Διατροφική αξία ανά 1 κουτ. της σούπας (στραγγισμένη)
Ενέργεια (kcal) 23 2
Πρωτεΐνες (g) 2,4 0,2
Λιπαρά (g) 0,9 0,07
Υδατάνθρακες (g) 4,9 0,4
Εκ των οποίων σάκχαρα (g) 0,4 0,04
Λιπίδια    
Κορεσμένα (g) 0,2 0
Πολυακόρεστα (g) 0,3 0
Μονοακόρεστα (g) 0,1 0
Βιταμίνες    
Βιταμίνη Α  (IU) 138 12
Βιταμίνη C (mg) 4,3 0,4
Βιταμίνη D (IU) 0 0
Βιταμίνη B12 (μg) 0 0
Βιταμίνη Β6 (mg) 0 0
Βιταμίνη Κ (μg) 24,6 2,1
Μέταλλα - Ιχνοστοιχεία    
Νάτριο (mg) 2348 202
Κάλιο (mg) 40 3
Ασβέστιο (mg) 40 3
Μαγνήσιο (mg) 0,07 0
Σίδηρος (mg) 1,7 0,14
Φυτικές ίνες (g) 3,2 0,3
Φυτοχημικά    
Καμφερόλη (mg) 131,3 11,3
Κερκετίνη (mg) 172,6 14,8

Πηγή: USDA