Το μπαράζ των θετικών μηνυμάτων για την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες συνεχίζεται, με τη Citigroup σήμερα -και με αφορμή τη διπλή αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από την Moody’s χθες– να επαναλαμβάνει τη θετική της στάση για τον κλάδο και να τονίζει ότι αποτελεί ένα σημαντικό play για τις πολύ καλές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η Citi σε σχόλιό της, χθες η Moody’s αναβάθμισε τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών λόγω της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού και της φερεγγυότητας τους καθώς και των βελτιωμένων προσδοκιών για την επαναλαμβανόμενη κερδοφορία. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες έχουν όλες θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζοντας την άποψη της Moodys ότι “θα συνεχίσουν να βελτιώνουν το πιστωτικό τους προφίλ και θα είναι σε καλή θέση διαχειριστούν κάθε νέο σχηματισμό προβληματικών δανείων ως συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού”.

Όπως σημειώνει η Citi, o οίκος έδωσε και ένα περαιτέρω σήμα για νέα πιθανή αναβάθμιση του κλάδου. Κατά τον οίκο, οι μελλοντικές αναβαθμίσεις των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών θα εξαρτηθούν από το εάν διατηρήσουν τα ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων και τη ρευστότητά τους, εάν εφαρμόσουν πλήρως τα σχέδια μετασχηματισμού τους (δηλαδή μείωση των NPEs) καθώς και εάν αξιοποιήσουν την οικονομική και πιστωτική δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ η Moody’s υπογράμμισε παράλληλα και το όφελος που προσφέρει στον κλάδο και στην οικονομία το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παρ όλα αυτά, η Moodys εξακολουθεί να υπογραμμίζει ότι τα τρέχοντα BCA εξακολουθούν να αντικατοπτρίζουν τη χαμηλότερη ποιότητα κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών με την παρουσία σημαντικών κωδικών DTC καθώς και τις προκλήσεις που υπάρχουν στη βελτίωση τόσο της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων όσο και της βασικής κερδοφορίας.

Η Citigroup πάντως “στέκεται” και στο μήνυμα της Moody’s σχετικά με την αναβαλλόμενη φορολογία. Ο οίκος τόνισε πως οι τρέχουσες αξιολογήσεις, οι οποίες βρίσκονται αρκετά κάτω τόσο από το rating της Ελλάδας όσο –φυσικά– και από την επενδυτική βαθμίδα, αντανακλούν και το υψηλό επίπεδο των DTCs στα κεφάλαια των τραπεζών καθώς και τις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους στον δρόμο της περαιτέρω βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού και της κερδοφορίας.

Να σημειώσουμε πως από την πλευρά της η Fitch δεν φαίνεται να ανησυχεί για τα DTCs καθώς όπως τόνισε την περασμένη εβδομάδα, αν και αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων των τραπεζών και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω λόγω των τιτλοποιήσεων και το σχέδιο “Ηρακλής” δεν αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα, ωστόσο η περίοδος απόσβεσης των DTCs είναι μακρά (20-30 έτη), υπάρχει μια σιωπηρή εγγύηση από την κυβέρνηση, οι προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών είναι θετικές, ενώ υπάρχει και η πρόταση για αλλαγή του προφίλ απόσβεσης και αυτά θα βελτιώσουν τη δυνατότητα ανάκτησής τους και μειώνουν την πιθανότητα οι τράπεζες να διαγράψουν τα DTCs στο μέλλον.

Επιστρέφοντας στη Citi, όπως τονίζει, συνολικά παραμένει θετική για τις ελληνικές τράπεζες καθώς θεωρεί ότι αποτελούν ένα σημαντικό play για την ελληνική οικονομία με σημαντικά περιθώρια ενίσχυσης μακροπρόθεσμα.

Με βάση αυτό το σκεπτικό η αμερικανική τράπεζα εντοπίζει τη μεγαλύτερη αξίας στους τίτλους Tier 2 της Τράπεζα Πειραιώς, καθώς εκτιμά ότι αποτελούν το καλύτερο trade για να “παίξει” κάποιος το story ανάκαμψης της Ελλάδας, καθώς διαπραγματεύεται με τις υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τους τίτλους των υπόλοιπων ελληνικών τραπεζών (σημειώνοντας ότι η Πειραιώς ανακοίνωσε ταυτόχρονα και την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης NPEs, Sunrise I, ύψους 7,2 δισ. ευρώ).

Επιπλέον, όπως επισημαίνει, το γεγονός ότι τα senior ομόλογα των ελληνικών τραπεζών βγαίνουν πλέον από την κατηγορία CCC, θα βοηθήσει στην αύξηση της επενδυτικής τους βάσης η οποία και είναι υποστηρικτική μεσοπρόθεσμα.

Όσον αφορά τις βασικές ενέργειες αξιολόγησης της Moody’s, η Citi τονίζει πως εκτός από το ότι αναβάθμισε την Eurobank και την Alpha Bank σε B2 από Caa1, και την Τράπεζα Πειραιώς σε B3 από Caa2, οι τίτλοι Tier 2 των Alpha και Εθνικής αναβαθμίστηκαν σε Caa1 από Caa2 και τα senior ομόλογα  των Alpha, Εθνικής και Eurobank σε B3 από Caa1, με το outlook να διατηρείται θετικό. Επίσης οι τίτλοι Tier 2 της Πειραιώς αναβαθμίστηκαν σε Caa2 από Caa3, με θετικές προοπτικές.

Τα πολύ θετικά σχόλια της Citi έρχονται όχι μόνο μετά την ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης της Moody΄s αλλά και τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της Fitch η οποία σε πρόσφατη παρουσίαση τόνισε πως είναι πιθανό να δούμε αναβάθμιση των αξιολογήσεων των ελληνικών τραπεζών εάν επιτευχθούν τα σχέδια μείωσης των NPEs και ενίσχυσης των κεφαλαίων στα τέλη του 2021 και τις αρχές του 2022.

Facebook Comments