Στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων εκδικάστηκε χθες Πέμπτη (21/10) η αγωγή του δημοσιογράφου της εφημερίδας “Τα Νέα” Γιώργου Παπαχρήστου κατά του Θανάση Καρτερού και της “ΑΥΓΗΣ”, για συκοφαντική δυσφήμιση και προσβολή της προσωπικότητάς του.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπαχρήστο, στο άρθρο του Θανάση Καρτερού με τίτλο (“Γάμα”) – που είναι το πρώτο γράμμα του μικρού του ονόματος – “τον εμφανίζουν ως κατευθυνόμενο όργανο εμπαθούς δημοσιογραφίας, εντεταλμένο σε δολοφονία χαρακτήρων των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ειδικά του Αλέξη Τσίπρα”.

Σύμφωνα με το TheToc.gr, η πλευρά του Θανάση Καρτερού και της ΑΥΓΗΣ, που εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους Γιάννη Ματζουράνη, Βασίλη Γεωργόπουλο και Ουρανία Βλαχέα και με μάρτυρες τον Κώστα Βαξεβάνη και τον ίδιο τον Θανάση Καρτερό, υποστήριξε ότι το κείμενο δεν αναφέρεται προσωπικά στον Γιώργο Παπαχρήστο, αλλά σε ένα συγκεκριμένο είδος δημοσιογραφίας, το οποίο κατ’ εντολή επιχειρηματιών και πολιτικών επιχειρεί συστηματικά να αφοπλίσει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ στοχεύοντας προσωπικά στον πρόεδρο και στα στελέχη του.

Ο τίτλος του δεν είναι αρχικό γράμμα κανενός ονόματος, αλλά προστακτική του γνωστού ρήματος…ισχυρίστηκε η πλευρά Καρτερού και καταδεικνύει με σκληρό τρόπο το είδος και το ύφος των διαταγών με τους οποίους αυτό το είδος της εντελλόμενης δημοσιογραφίας παρακινείται στη δολοφονία χαρακτήρων.

Τυπικό δείγμα της δημοσιογραφίας αυτής, προσέθεσε η πλευρά του Θανάση Καρτερού, είναι και τα δύο συγκεκριμένα συκοφαντικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στο κείμενο του Θ. Καρτερού ως παράδειγμα δημοσιογραφικής χυδαιότητας και τα οποία δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι αναφέρονται στον Γιώργο Παπαχρήστο, γιατί είχαν αναπαραχθεί ευρύτατα. Σε κάθε περίπτωση, οι χαρακτηρισμοί του κειμένου είναι σκληροί, αλλά είναι καθαρά πολιτικοί.

Ο Μανώλης Βασιλάκης

Ως μάρτυρας από την πλευρά του Γιώργου Παπαχρήστου κατέθεσε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Βασιλάκης. Ο Μανώλης Βασιλάκης είπε στο δικαστήριο ότι δεν γνωρίζει άλλη κατευθυνόμενη δημοσιογραφία “πλην αυτής που κάνουν η ΑΥΓΗ και ο Ριζοσπάστης”, και παρομοίασε την ΑΥΓΗ με την παλιά Αυριανή.

Οι καταθέσεις Βαξεβάνη και Καρτερού

Καταθέτοντας υπέρ της ΑΥΓΗΣ και του Θανάση Καρτερού, ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης είπε ότι συνδέεται φιλικά τόσο με τον αρθρογράφο της ΑΥΓΗΣ όσο και με τον Γιώργο Παπαχρήστο, αλλά τον ενδιαφέρει να υπηρετήσει την αλήθεια. Επισήμανε ότι το συγκεκριμένο άρθρο είναι ένα άρθρο γνώμης, που είχε στόχο να περιγράψει μια συγκεκριμένη κατάσταση στον χώρο της δημοσιογραφίας και δεν μπορούσε να θεωρηθεί προσβλητικό για κανένα πρόσωπο.

“Δεν θα είχα κανέναν ενδοιασμό να κατονομάσω τον Παπαχρήστο αν θεωρούσα ότι έχω να πω κάτι προσωπικά σε αυτόν” είπε στην κατάθεσή του ο Θανάσης Καρτερός. “Δεν τα βάζω μαζί του στο συγκεκριμένο κείμενο. Τα βάζω με όλο τον εσμό της κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας που λειτουργεί με αυτόν τον χυδαίο τρόπο προσβάλλοντας τη δημοκρατία”.

Αφορμή για την αγωγή του είναι το ακόλουθο άρθρο του Θανάση Καρτερού:

“Ο Γάμα έχει γίνει με τη μασέλα του σύμβολο της δημοσιογραφίας της αθλιότητας. Ή της αθλιότητας της δημοσιογραφίας

Ο Γάμα είναι επαγγελματίας. Αρκεί να του δείξουν τον στόχο κι αυτός τον δαγκώνει με επαγγελματισμό Γκαίμπελς. Το επαγγελματικό του στάτους εξαρτάται από τα σημάδια που αφήνει η οδοντοστοιχία του. Παράνομες συναλλαγές χιλιάδων ευρώ από Παππά και Σπίρτζη παλιότερα; Έπαινος. Κρουαζιέρα με το σκάφος του μεγαλομέτοχου του ΟΠΑΠ από Τσίπρα πρόσφατα; Έπαινος συν μπόνους. Το γεγονός ότι οι συναλλαγές, η κρουαζιέρα, όσα σημάδια αφήνει η μασέλα του, είναι μασάλια, δεν τον πτοεί. Διότι:

Ο Γάμα είναι (με το) καθεστώς. Ανήκει στον ελεεινό στρατό των μισθοφόρων, που το συμβόλαιό τους απαιτεί να εξοντώσουν ό,τι κινείται στο πεδίο της ηθικής και της αλήθειας της Αριστεράς. Με ιδιαίτερη προτίμηση στον μισητό Τσίπρα. Πέρασε με άνεση χορευτή από την αυλή του Σημίτη και του σοσιαλισμού στην αυλή του Σαμαρά και των Μένουμε Ευρώπη, κι από κει στην υπηρεσία του συμπλέγματος Μπογδάνου – Μητσοτάκη. Και δεν λογαριάζει τίποτε, την αλήθεια κυρίως, διότι:

Ο Γάμα έχει τις πλάτες -και τι πλάτες!- του Μπαμπούλα. Εφοπλιστικές, πολιτικές, πολιτιστικές, χρηματιστικές, πλυστικές. Κι αφού ο Μπαμπούλας έχει κατεβάσει από καιρό τον αντίχειρα στη γνωστή αυτοκρατορική κίνηση -θανατώστε τον!- για τον Τσίπρα, αυτός του φορτώνει όλη την κιτρινίλα από τη χοληδόχο κύστη του. Την ηθική, τη δεοντολογία, την αλήθεια, την προσωπική αξιοπρέπεια, τα αφήνει έξω από το γραφείο του Αφεντικού, όταν προσέρχεται για να πάρει “γραμμή”. Διότι:

Ο Γάμα δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανέναν, εκτός από τον Μπαμπούλα. Και επειδή δεν έχει να δώσει λογαριασμό, και επειδή βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, και επειδή μουτζουρώνει και δαγκώνει εν ονόματι κάποιας λευκής κανονικότητας, όταν τον πιάνουν να συκοφαντεί με χοντρά ψέματα, συκοφαντεί ακόμα πιο χοντρά τον στόχο του. Είναι, δηλαδή, και ψεύτης, και συκοφάντης, και δειλός, και θρασύς, και θρασύδειλος. Έχει όλα τα προσόντα για να γράψει ιστορία την εποχή των αρίστων. Διότι:

Ο Γάμα έχει γίνει με τη μασέλα του σύμβολο της δημοσιογραφίας της αθλιότητας. Ή της αθλιότητας της δημοσιογραφίας. Δεν έχει όνομα, αφού ένα διαχρονικό σύμβολο δεν έχει ανάγκη από ληξιαρχεία. Αξίζει να του αφιερωθεί εν ζωή ένα άγαλμα, με δέκα τσέπες, τριακόσια δόντια, τεράστια χοληδόχο κύστη αντί για πρόσωπο, κι ένα χρυσοποίκιλτο περιλαίμιο με τη λέξη-κλειδί της ιστορικής του αποστολής: Γάμα!”.

Πηγή: TheToc.gr

Facebook Comments