Σε ντέρμπι για τρεις αναδεικνύεται η κούρσα της διαδοχής στο Κίνημα Αλλαγής ενόψει της εσωκομματικής κάλπης της 5ης Δεκεμβρίου.

Όπως αποτυπώνει η πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για την ιστοσελίδα politic.gr, πρωτιά στις προτιμήσεις των πολιτών κερδίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος με 27,1% έναντι 26,4% που συγκεντρώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Στην τρίτη θέση ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου (23,5%), ενώ σε μονοψήφια ποσοστά βρίσκονται οι Χάρης Καστανίδης (5,0%), Παύλος Γερουλάνος (4,8%) και Παύλος Χρηστίδης (3,5%).

 

Μέλος ή φίλος του ΚΙΝΑΛ;

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα επηρεάσει η ιδιότητα του εκάστοτε ψηφοφόρου, καθώς σημαντικό ρόλο στην ακεραιότητα της προτίμησής του θα παίξει το αν είναι φίλος ή μέλος του ΚΙΝ.ΑΛ. Ο τελικός γύρος αποτελεί επικίνδυνο ναρκοπέδιο για τα φαβορί της πρώτης Κυριακής, καθώς οι μετακινήσεις ψηφοφόρων από τους υποψηφίους του πρώτου γύρου θα είναι καθοριστικές για την επικράτηση.

Η δημοσκόπηση κατέγραψε πως το 47% των ατόμων που προτίθενται να συμμετέχουν στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, θα ψηφίσουν με την ιδιότητα του μέλους, ενώ το 50% των ψηφοφόρων θα ψηφίσουν ως φίλοι της παράταξης.

Λοβέρδος εναντίον Παπανδρέου

Τον Γ. Παπανδρέου φαίνεται να ξεπερνά σε ψήφους και ο Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς το σενάριο του τελικού γύρου μεταξύ των δύο υποψηφίων, βλέπει τον Γ. Παπανδρέου να χάνει την αναμέτρηση με 34,1%, έναντι του επικρατέστερου Α. Λοβέρδου ο οποίος απολαμβάνει το 52,7% της προτίμησης των ψηφοφόρων.

Η εικόνα της «μετακίνησης» των ψηφοφόρων την δεύτερη Κυριακή, φαίνεται να ευνοεί και εδώ τον Α. Λοβέρδο. Από τους ψηφοφόρους του Ανδρουλάκη, τον προτιμά το 52,9% έναντι του 19,3% για τον Γ. Παπανδρέου, ενώ από τους υποστηρικτές του Γερουλάνου το 53,4% προτιμά τον Α. Λοβέρδο απέναντι στο 13,3% που προτίθεται να ψηφίσει Γ. Παπανδρέου την δεύτερη Κυριακή. 

Ανδρουλάκης εναντίον Λοβέρδου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επιλογές των ψηφοφόρων στον Β’ γύρο των εκλογών καθώς η νίκη θα κριθεί από το πως θα «μεταναστεύσουν» οι ψηφοφόροι στους επικρατέστερους μαχητές για την προεδρία. Εδώ, ο Νίκος Ανδρουλάκης επικρατεί με προβάδισμα (49,3%) έναντι του Ανδρέα Λοβέρδου (38,4%), με το 9,8% να δηλώνει αναποφάσιστο.

Η υπεροχή του Ανδρουλάκη φαίνεται να οφείλεται στην μετακίνηση των υποστηρικτών από τους υποψηφίους του α’ γύρου, με το 46,7% όσων επέλεξαν Γερουλάνο την πρώτη Κυριακή, να προτιμούν Ανδρουλάκη στον τελικό, όπως και το 42,9% των ψηφοφόρων του Καστανίδη οι οποίοι προτιμούν και αυτοί Ανδρουλάκη. Οι ψηφοφόροι του Παπανδρέου και του Χρηστίδη κάνουν την ίδια επιλογή με ποσοστά 48,8% και 85,7% αντίστοιχα. Από την αντίθετη πλευρά, τα ποσοστά που κερδίζει ο Λοβέρδος από τους υποστηρικτές των συνυποψηφίων του είναι τα παρακάτω: 26,7% από τον Γερουλάνο, 23,8% από τον Καστανίδη, 20% από τον Παπανδρέου και 14,3% από τον Χρηστίδη. 

Ανδρουλάκης εναντίον Παπανδρέου

Η δημοσκόπηση προχωρά στην σφυγμομέτρηση του εκλογικού σώματος, εξετάζοντας την περίπτωση που ο Παπανδρέου περάσει στο δεύτερο γύρο και βρεθεί αντιμέτωπος με τον Ν. Ανδρουλάκη. Σε αυτό το ενδεχόμενο, ο Ανδρουλάκης υπερισχύει με μεγάλο προβάδισμα έναντι του πρώην πρωθυπουργού, καθώς εξασφαλίζει το 61,9% των ψήφων, έναντι του 30,3% που προτιμά τον Παπανδρέου.

Απέναντι στον Γ. Παπανδρέου, ο Ανδρουλάκης απορροφά ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων από τους υπόλοιπους διεκδικητές της προεδρίας στον β’ γύρο. Από τους ψηφοφόρους του Γερουλάνου, το 66,7% δήλωσαν ότι θα τον προτιμούσαν έναντι του Παπανδρέου. Επίσης, ο Ανδρουλάκης φαίνεται να διεκδικεί το 63,2% από τους υποστηρικτές του Καστανίδη, το 77,5% του Λοβέρδου και το 71,4% του Χρηστίδη. Αντίστοιχα, το 36,8% των ψηφοφόρων του Καστανίδη, θα ψήφιζαν Παπανδρέου στον β’ γύρο, ενώ μόνο το 8% των υποστηρικτών του Λοβέρδου και το 13,3% του Γερουλάνου θα τον προτιμούσαν έναντι του συνυποψηφίου του.

 

Facebook Comments