Αυτά τα στυφά φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, που τους χαρίζει ανοσοενισχυτικές ιδιότητες.

Τα κράνμπερυ έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες και είναι γνωστά για την δράση τους στη θεραπεία και την πρόληψη της κυστίτιδας.Οι συμπυκνωμένες τανίνες που περιέχουν δεν αφήνουν τα βακτήρια να κολλήσουν στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος. Πλούσια σε βιταμίνη C,τα κράνμπερι αποτρέπουν τα κρυολογήματα και τη γρίπη. Αν δε βρείτε φρέσκα,τότε αγοράστε αποξηραμένα κράνμπερι.

Τα cranberries είναι γνωστά για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά φυτοχημικά. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε τανίνες (προανθοκυανιδίνες), φλαβονοειδή, φλαβονόλες, ελαγικό οξύ, χλωρογενικό οξύ, κερκετίνη, μυρισετίνη και άλλα, ενώ εξουδετερώνουν τις ιδιαίτερα επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Όσον αφορά στη γενικότερη αντιβακτηριδιακή τους δράση, τα cranberries προστατεύουν από το σχηματισμό της οδοντικής πλάκας και συμβάλλουν στην εκρίζωση του.

Ένα “‘όπλο” ενάντια στις λοιμώξεις

Τα Κράνμπερι φυτρώνουν μόνο στη βόρεια Ευρώπη και στη Bόρεια Αμερική. Πρόκειται για μικρά κόκκινα ή ροζ φρούτα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως φυσικό φάρμακο για τη θεραπεία της χρόνιας ουρολοίμωξης. Κυρίως οι γυναίκες είναι υπερευαίσθητες σε ασθένειες και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Στην ουρολοίμωξη το αίσθημα πόνου και καύσου είναι ανυπόφορα και πρέπει να χορηγηθεί άμεσα αντιβίωση προτού προχωρήσει η λοίμωξη στα νεφρά!

Mια μελέτη της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard σε ηλικιωμένες γυναίκες που έπιναν 1-2 ποτήρια χυμό κράνμπερι καθημερινά για έξι μήνες, απέδειξε ότι ο αριθμός των βακτηριδίων στην ουροδόχο κύστη τους περιορίστηκε και, επιπλέον, ότι είχαν σχεδόν 60% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν λοιμώξεις στην περιοχή. Επίσης, οι γυναίκες που είχανουρολοίμωξη και έπιναν χυμό, είχαν 75% περισσότερες πιθανότητες να την ξεπεράσουν γρηγορότερα, σε σχέση με αυτές που δεν έπιναν.

Facebook Comments