Παρακολουθώντας τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για την “λίστα Πέτσα”  και την …έρευνα Μαΐου της OPINION POLL ένιωσα θλίψη.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αμήχανοι μετά την «διόρθωση Νικολακόπουλου» έκαναν επίμονα τις ίδιες και τις ίδιες ερωτήσεις, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την συνέχιση των εργασιών της Επιτροπής τουλάχιστον στο σκέλος των δημοσκοπήσεων. Την πλήρωσε ο αξιοσέβαστος Πρόεδρος του ΕΣΡ ο οποίος απαντούσε τα ίδια και τα ίδια με «καυτή ερώτηση» αν η OPINION POLL είχε καταθέσει την ταυτότητα της έρευνας στο ΕΣΡ. Απαντούσε και ξανααπαντούσε ότι οι Εταιρείες του ΣΕΔΕΑ (οι περισσότερες αν όχι όλες) δεν κατέθεταν τις έρευνες στο ΕΣΡ γιατί τις κατέθεταν στον ΣΕΔΕΑ από τον οποίο  ελέγχονταν. Απαντούσε μέχρι που κουράστηκαν να ρωτάνε και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος με όσα είχε πει στις 3-5 (εντελώς συμπτωματικά  μία μέρα μετά το αίτημα των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να καλεστεί η OPINION POLL στην …Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής!) προσέφερε με την φήμη του ως κορυφαίος δημοσκόπος την ιδεολογική, πολιτική, τεχνοκρατική βάση της επίθεσης κατά όλων ουσιαστικά των Εταιρειών Δημοσκοπήσεων που είχε ξεκινήσει και εξελίχθηκε μέχρι την συγκρότηση της Επιτροπής με πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και υπερψήφιση από όλη την αντιπολίτευση μάλλον για να μην κατηγορηθεί ότι δεν είναι ευαίσθητη σε θέματα διαφάνειας. Αυτό όμως δεν υπάρχει πια.

Ο κ. Ηλίας Νικολακόπουλος δεν παραδέχτηκε απλά ότι η OPINION POLL είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ. Κάποιοι προσπαθούν να το εμφανίσουν έτσι απλά, λες και δεν μπορούσε κάποιος να μπει στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΕΑ και να δει αν είμαστε. Παραδέχτηκε – και εδώ είναι η ουσία ότι ως μέλος του ΣΕΔΕΑ δεχόμαστε όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους κάτι που σημαίνει ότι τηρούμε το πλαίσιο διασφάλισης της σοβαρότητας και της αξιοπιστίας των ερευνών. Αναφερόμαστε σε ελέγχους τακτικούς, εξονυχιστικούς, αυστηρούς, λεπτομερειακούς. Οι εγκέφαλοι της επίθεσης σιώπησαν. Τι να πουν άλλωστε. Σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και το άλλο νέο στοιχείο και «κούμπωσε». Η OPINION POLL δέχτηκε πρόσφατα έλεγχο και ανάμεσα στις έρευνες των οποίων ελέχθηκε ο φάκελος ήταν ο φάκελος της πιο πολυσυζητημένης έρευνας, αυτής του Μαΐου και με βάση την Έκθεση όλα ήταν οκ.. Άλλη απορία;

Μετά από αυτά τα δύο στοιχεία κανένα απολύτως νόημα δεν έχει η συζήτηση για τις δημοσκοπήσεις. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει μάλλον το πιο πιθανό είναι να εκτεθεί ακόμα περισσότερο. Γιατί υπάρχουν επιστημονικά, ερευνητικά και όχι μόνο στοιχεία για να απαντήσουν σ΄όλες  τις προβοκάτσιες, τα ψέματα, τις επιθέσεις κατά της OPINION POLL που με τρόπο πολιτικά ανήθικο έγινε προσπάθεια να εμφανιστεί ως εταιρεία που κάνει στημένες δημοσκοπήσεις ώστε να εξοντωθεί.

Ας συνεχίσουν λοιπόν και θα πάρουν την απάντηση που ταιριάζει σε τέτοιες περιπτώσεις. Και βέβαια λογικά θέση θα πρέπει να πάρουν και τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης που που ψήφισαν άνευ όρων την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αν και δήλωναν ότι μια Εξεταστική θα έπρεπε να έχει πιο διευρυμένο χρονικά και θεματολογικά περιεχόμενο. Η σκευωρία ήταν τόσο πρόχειρα και ανεύθυνα στημένη που αυτό θα ήταν στο τέλος το αναπόφευκτο αποτέλεσμα. Το ερώτημα όμως που έχει προκύψει, θα συνεχίσει να υπάρχει: Πως μπορεί σε ένα Κράτος Δικαίου μια Επιχείρηση, ένας επιστήμονας , ένας πολίτης να υπερασπιστεί την υπόστασή του, την αξιοπιστία του και την ηθική του όταν τους επιτίθεται αναίτια, δίχως στοιχεία, στοχευμένα ένα κόμμα, δεκάδες βουλευτές του και στρατευμένα Μ.Μ.Ε; Πως διορθώνεται αυτή η επιχειρηματική, οικονομική, ερευνητική, ανθρώπινη, ψυχολογική αμφισβήτηση και αφόρητη πίεση επί μήνες; Κάθε ένας που λέγεται δημοκράτης, θα πρέπει να απαντήσει σ΄αυτό το ερώτημα.

Facebook Comments