Η άνοδος του ελληνικού ΑΕΠ εκτιμάται το 2021 να φτάσει το 9,8% και το 2022 το 5,4%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας Πειραιώς στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Μετά το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας εκτιμάται να κινηθεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα κοντά στο 3,5%, αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως επισημαίνει, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ήταν ισχυρή και το γ’ τρίμηνο του 2021 και παρά την αβεβαιότητα για την εξέλιξη του νέου κύματος της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων, οι προοπτικές για το 2021 παραμένουν αρκετά θετικές.

Τόσο ο δείκτης οικονομικού κλίματος όσο και οι βραχυχρόνιοι οικονομικοί δείκτες καταγράφουν αισιόδοξες προσδοκίες για τη συνέχιση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και το δ’ τρίμηνο του έτους.

Στην αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα έτη σημαντικό ρόλο εξακολουθεί να έχει η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, οι δημοσιονομικές προοπτικές για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την εξυπηρέτηση του χρέους και τέλος οι προοπτικές ομαλής μετάβασης μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP) τον Μάρτιο του 2022 και η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Η συγκεκριμένη προοπτική ενδέχεται να δημιουργήσει κάποια βραχυχρόνια μεταβλητότητα, όμως δεν προβλέπουμε να δημιουργήσει δυσκολίες στην εφαρμογή του προγράμματος νέων εκδόσεων €10-12 δισεκ. του ΟΔΔΗΧ για το 2022.

Facebook Comments