Η δικαίωση που χρωστάμε

Σταματάκου Σταματίνα

Η δικαίωση που χρωστάμε, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Λίγο πριν το τέλος του 2021 βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές, σε τέτοια ένταση και έκταση, περιστατικό συγκάλυψης και εσφαλμένης διαχείρισης από ένα τοπικό αστυνομικό τμήμα, έναν δήμο, έναν νομοκτηνίατρο, έναν κτηνίατρο και με την εισαγγελέα να έχει λάβει γνώση και αρχικά να δηλώνει ότι ακολουθήθηκαν τα νόμιμα. Γυρίσαμε τον κόσμο ανάποδα, δεν τους αφήσαμε σε χλωρό κλαρί, τρία μερόνυχτα δε σταματήσαμε να χρησιμοποιούμε ό,τι μέσο είχαμε και δεν είχαμε. Έβαλα τη δουλειά μου για όπλο. Για να δικαιώσουμε ένα ζώο που είχε το δημοτικό κυνοκομείο Αρταίων πριν 8 έτη, το έδωσε χωρίς καν ηλεκτρική σήμανση και χωρίς κανέναν έλεγχο σε έναν επικίνδυνο κηδεμόνα, που έζησε όλη του τη ζωή σε ένα κλουβί, σε χώρο που είχε καταπατηθεί από το ελληνικό δημόσιο, μέσα στη λάσπη, τα κόπρανα και τα σκουπίδια, με νεκρούς αρουραίους και κότες δίπλα.

Ένα ζώο που σύμφωνα με μαρτυρίες μάνα και γιος το κακοποιούσαν όχι μόνο παθητικά αλλά και ενεργητικά, που πήγε στον κτηνίατρο μόνο για να πεθάνει. Ένα ζώο το οποίο άφησαν να βασανίζεται αυτοί που είναι αρμόδιοι να ελέγχουν την τήρηση της ευζωίας του και ένας κτηνίατρος που χωρίς να έχει καν εξετάσεις προχώρησε στην ευθανασία του σε ένα κρύο τραπέζι, την ίδια ώρα που υπήρχε επιτέλους και με χρονοκαθυστέρηση προφορική εισαγγελική εντολή, μετά τον ολοήμερο αγώνα της μάχιμης δικηγόρου μας Μάρσας Δημοπούλου, που κι αυτή βέβαια αχρείαστη θα ήταν αν απλώς η Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία ή έστω ο Δήμος, που ήταν επίσης ενήμερος από εμένα, είχε αφαιρέσει άμεσα το ζώο τις προηγούμενες ημέρες (άρθρο 3 παράγραφος 6, άρθρο 30 παράγραφος 1 του 4038/2021). Ο Δήμος Αρταίων που είχε δηλώσει ότι θα εκπαιδευτεί στο Zero Stray Academy αλλά αντ’ αυτού παρακολουθούσε τα μαθήματα μόνο η εθελόντρια, δεν είχε αποφοιτήσει σε κανέναν κύκλο, και εγώ του είχα πει ότι αναλαμβάνω πλήρως τα έξοδα, τη μεταφορά και υιοθετώ το ζώο.

Γι’ αυτό το ζώο και γι’ αυτήν την απόπειρα συγκάλυψης ενημερώθηκε το πρωθυπουργικό γραφείο και παρενέβη προσωπικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Και όχι απλώς παρενέβη αλλά πήρε την υπόθεση πάνω του και γνωρίζω ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει συνολικά σε σειρά ενεργειών. «Με λύπη όμως, διαπιστώνω ανατριχιαστικά περιστατικά βάρβαρης κακοποίησης ζώων. Η αστυνομία οφείλει να μην αφήνει ατιμώρητη καμία κακοποίηση ζώου και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε καμία συγκάλυψη. Το χθεσινό περιστατικό στην Άρτα θα διερευνηθεί μέχρι τέλους», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες.

Ακόμη και για να μην πάει για νεκροψία στα κρυφά και στ’ άφεγγα χρειαστήκαμε 22 ώρες με την Μάρθα Πουλτίδου της Πανελλήνιας Ομάδας Κατά της Κακοποίησης των Ζώων, που από την αρχή βοήθησε στο περιστατικό, να ψάχνει ψυγείο για ώρες και τον δήμο να μας λέει ψέματα για δήθεν εισαγγελικές εντολές μέχρι κι εκείνη την ώρα. Η καταπληκτική εθελόντρια Κατερίνα Λαμπράκη που ήταν εξ αρχής στο περιστατικό συνόδευσε το ζώο ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα για τη νεκροψία με την αστυνομία και τον δήμο να προκαλούν κι εκεί προβλήματα την ύστατη στιγμή.

Δυστυχώς δε ζούμε στη χώρα του αυτονόητου αλλά στη χώρα που πρέπει να παλεύουμε για τα αυτονόητα, όπως είναι η εφαρμογή του νόμου και οι αξιωματικοί υπηρεσίας να μην αποτρέπουν τους πολίτες που κάνουν καταγγελίες, όπως η Ευτυχία Κουρέλη, και να μην τους διώχνουν από το τμήμα. Και θα το παλέψουμε με κάθε τρόπο για να εφαρμοστεί ο νόμος και είμαι πεπεισμένη ότι θα τα καταφέρουμε ακόμη κι αν χρειαστεί να παρέμβει ο θεός ο ίδιος.

Γιατί σε αυτά τα πλάσματα το χρωστάμε, σ’ αυτά τα πλάσματα που δεν τους δίνουμε τη δυνατότητα να ακουστεί η φωνή τους, που πεθαίνουν μόνα κι αβοήθητα σε δρόμους, κλουβιά, ταράτσες, βαρέλια και χωράφια, ξεχασμένα από θεούς κι ανθρώπους.
 

Καλή χρονιά σε όλους με υγεία, δύναμη και πολλούς αγώνες. Στο τέλος θα τα καταφέρουμε!