Ο νούμερο ένα αντισφαιριστής στον κόσμο, μετά την δικαστική δικαίωσή του χθες, αφέθηκε ελεύθερος από το ξενοδοχείο κράτησης όπου βρίσκονταν και μάλιστα πήγε με το τεχνικό επιτελείο του και προπονήθηκε, πολύ αργά το βράδυ, προφανώς με την άδεια των διοργανωτών, στις εγκαταστάσεις όπου θα φιλοξενηθεί το Όπεν.

Ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Άλεξ Χοκ (ελληνικής καταγωγής από την πλευρά της μητέρας του) δεν έχει ακόμα αποφασίσει εάν θα κάνει χρήση των εξουσιών του ώστε να ανακληθεί η βίζα του παίκτη. Αυτό θα γίνει εν ευθέτω χρόνω, είπε ο εκπρόσωπός του τονίζοντας «ότι για νομικούς λόγους δεν θα υπάρξει περαιτέρω σχολιασμός».

Η συμμετοχή του ή όχι στο αυστραλιανό Όπεν προκαλεί έναν επιπλέον πονοκέφαλο στους διοργανωτές γιατί την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η κλήρωση.Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης, έρχονται στο φως στοιχεία αναφορικά με την διαδικασία που ακολούθησε ο Τζόκοβιτς και οι συνεργάτες του για την απόκτηση της βίζας και τα έγγραφα που προσκομίστηκαν κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο.

Σημείο τριβής αποτελεί η ταξιδιωτική δήλωση που υπογράφουν όλοι οι εισερχόμενοι επιβάτες. Μεταδόθηκε ότι ο Τζόκοβιτς στην δήλωσή του είχε πει ότι 14 ημέρες προ της αφίξεώς του στην Αυστραλία (Τετάρτη 6 Ιανουαρίου) δεν είχε ταξιδέψει πουθενά. Ωστόσο, είναι επιβεβαιωμένο ότι είχε μεταβεί στο διάστημα αυτό από την Σερβία στην Ισπανία.

 

Έκανε ψευδή δήλωση;

Να σημειωθεί πως για όσους προβαίνουν σε ψευδή δήλωση στο αεροδρόμιο προβλέπεται βαριά ποινή, με φυλάκιση έως και 12 μήνες. Αναφέρθηκε ότι ο Τζόκοβιτς είπε στους αξιωματούχους στο αεροδρόμιο πως η δήλωσή του είχε συμπληρωθεί από τους υπεύθυνους της Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης Tennis Australia.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο Αυστραλός Πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την ομόλογό του της Σερβίας, Αννα Μπρνάβιτς, με τις δύο πλευρές όμως σαν δημοσιοποιούν κάπως διαφορετικές εκδοχές για το τί συζητήθηκε.

Η κυρία Μπρνάβιτς σύμφωνα με το Σερβικό Πρακτορείο Ειδήσεων (TANJUG) ζήτησε ο Τζόκοβιτς να τύχει δίκαιης μεταχείρισης από τις αυστραλιανές αρχές και απαίτησε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά του. Ο κ.Μόρισον, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του, εξήγησε στην συνομιλήτριά του πως η συνοριακή πολιτική της Αυστραλίας δεν κάνει διακρίσεις και στόχος είναι να υπάρξει προστασία αυτή την περίοδο της πανδημίας κορωνοϊού.

Να σημειωθεί πως, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε εδώ στην Αυστραλία, η κίνηση της οικογένειας του Τζόκοβιτς, να διακόψει χθες βράδυ την συνέντευξη Τύπου που παραχωρούσε στο Βελιγράδι, μόλις υπεβλήθη ερώτηση για το αν ο παίκτης, εν γνώσει συμμετείχε σε δημόσιες εκδηλώσεις, μία ημέρα αφ’ ότου είχε βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Τέλος, συζητούνται και εδώ οι πληροφορίες που διακινούνται (κυρίως μέσω του twitter) ότι το έγγραφο που προσκόμισε Τζόκοβιτς και δείχνει ότι βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, αν κάποιος «σκανάρει το κωδικό QR, εμφανίζει αρνητικό δείγμα. Ωστόσο, η βασιμότητα των πληροφοριών αυτών ελέγχεται και ακόμα δεν έχει βρει απήχηση στα μέσα της Αυστραλίας.

Πηγή φωτό: Deutsche Welle

Facebook Comments