Ισχυρό “μήνυμα” για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο στέλνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, μία μόλις ημέρα πριν την προγραμματισμένη αξιολόγησή του για την Ελλάδα. Ο οίκος έχει σημειώσει πολλές φορές πως εκτός από τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι το δημόσιο χρέος/ΑΕΠ της χώρας επιστρέφει σε σταθερή καθοδική πορεία, κύριος παράγοντας για τις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής της ικανότητας είναι και η συνεχιζόμενη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα.

Σε διαδικτυακό συνέδριο για τις προοπτικές του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, η Fitch επανέλαβε την εκτίμησή της ότι ο δείκτης NPE των ελληνικών τραπεζών θα κινηθεί φέτος σε μονοψήφια επίπεδα πλησιάζοντας έτσι την ευρωπαϊκή κανονικότητα. Αυτό αποτελεί συνεπώς σήμα για αναβάθμιση τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και των ελληνικών τραπεζών κατά τη διάρκεια του 2022, φέροντας την Ελλάδα πιο κοντά στο “στοίχημα”” του investment grade.

Πιο αναλυτικά, επισήμαναν πως οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν ισχυρή δυναμική στη μείωση των προβληματικών τους assets, με την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς να ακολουθούν τη βελτίωση (μετά τις ΕΤΕ και Eurobank) καθώς και οι δύο είχαν δείκτες NPEs άνω του 40% στα τέλη του 2020, αλλά το περασμένο έτος προχώρησαν σε σημαντικές μειώσεις, ύψους 10 δισ. ευρώ για την κάθε μία και μείωσαν τον δείκτη NPE κοντά ή χαμηλότερα του 20%. Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank ηγούνται της διαδικασία, και εάν ληφθεί υπόψη το κλείσιμο των συναλλαγών που είχαν προγραμματιστεί στο  δ’ τρίμηνο, η Εθνική θα έχει δείκτη NPE της τάξης του 11% και η Eurobank θα έχει μονοψήφια ποσοστά στο τέλος του 2021. Έτσι πολύ σύντομα η Ελλάδα θα έχει μονοψήφιους δείκτες NPEs, όπως τόνισαν.

Κούρταλη Ελευθερία

 

Facebook Comments