Νέα ψήφο εμπιστοσύνης και στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες έδωσε η Fitch, η οποία προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης, κατά δύο βαθμίδες για τις τρεις εκ των τεσσάρων.

Ειδικότερα, o αμερικανικός οίκος αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (IDR) της Alpha Bank σε B από CCC+, των Eurobank και Εθνική Τράπεζα σε B+ από B-, και της Τράπεζας Πειραιώς σε B- από CCC+.

Παράλληλα, η Fitch δίνει θετικό outlook για τις Alpha Bank και Πειραιώς, ενώ διατηρεί το Σταθερό για Eurobank και Εθνική.

Και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, o οίκος αναφέρει ως βασικό λόγο της αναβάθμισης τη σημαντική μείωση του αποθέματος “κόκκινων δανείων” τους κατά το τελευταίο έτος, παρά τις σημαντικές προκλήσεις που έχει φέρει η πανδημία.

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι αναμένει πως οι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας, η οποία θα συνοδευτεί από υποχώρηση της ανεργίας και σταθεροποίηση της πρόσβασης σε κεφάλαια από την αγορά.

Για την Alpha Bank, η Fitch αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα επίπεδα κεφαλαιοποίησής της παραμένουν πάνω από τον μέσο όρο του κλάδου, παρά τη σημαντική μείωση κινδύνων στην οποία προχώρησε κατά το 2021.

Η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με την Fitch, παρουσιάζει σταθερά επίπεδα κεφαλαιοποίησης, ενώ έχει ενισχυθεί η ικανότητά της στη δημιουργίας επαναλαμβανόμενων κερδών καθώς έχει ολοκληρώσει τα περισσότερα από τα προγραμματισμένα μέτρα απορρόφησης κινδύνων.

Παρομοίως για τη Eurobank, η έκθεση υπογραμμίζει το γεγονός ότι αποκατέστησε την ικανότητά της να δημιουργεί επαναλαμβανόμενα κέρδη, έχοντας ενισχύσει τη χρηματοδότηση και της ρευστότητά της.

Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς επισημαίνεται ότι την ουσιαστικά βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού της και τη σημαντική αναδιάρθρωση που πραγματοποίησε, η οποία την τοποθετεί σε καλή θέση για να επιστρέψει σε επαναλαμβανόμενη κερδοφορία.

Facebook Comments