Ζούμε σε εποχές πρωτόγνωρες. Διερχόμαστε ιστορικές στιγμές, που είναι βέβαιον ότι θα καταγράψει η παγκόσμια ιστορία στο προσεχές και στο απώτερο μέλλον. Εποχές που θα καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ανθρωπότητας. Η τελευταία διετία έχει ιστορική σημασία τόσο μεγάλη όση και η πολύπαθη δεκαετία του 1940. Ουδείς μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες του πολέμου που συγκλονίζει τον κόσμο ολόκληρο στην Ουκρανία. Στην καλύτερη των περιπτώσεων έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή ψυχρού πολέμου μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, ο οποίος δεν αποκλείεται να μεταβληθεί ξανά και σε θερμό πόλεμο σε περιοχές της ανθρωπότητας. Σε αυτή την δύσκολη περίοδο, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να πάρει ξεκάθαρες θέσεις. Και όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα είναι στη Δύση και ανήκει στο χώρο της ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση του κύριου Μητσοτάκη δέχτηκε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση σε ό,τι αφορά την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και πολεμικού υλικού στην Ουκρανία. Υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι δεν έπρεπε να έχουμε τόσο ξεκάθαρη θέση υπέρ της Δύσης σ’ αυτή την διαμάχη, η οποία μπορεί να λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις. Νομίζω ότι κάνουν λάθος όσοι επικρίνουν την ελληνική στάση. Οι έλληνες δεν είμαστε κατά της Ρωσίας ούτε κατά του ρωσικού λαού. Αντιθέτως μας συνδέουν ιστορικά στενοί δεσμοί και κοινές καταβολές με τον μεγάλο αυτό λαό της Ρωσίας. Η αντίθεση μας δεν είναι προς την Ρωσία αλλά προς την συγκεκριμένη πολιτική που ακολουθεί το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν. Και στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου που προεκλήθη στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα δεν πήρε τη θέση αυτή μόνο επειδή τούτο επέβαλλαν οι συμμαχικές τις υποχρεώσεις ως μέλους της ευρωπαϊκής ένωσης και του ΝΑΤΟ. Είχε κι άλλους πολύ σημαντικότερους λόγους σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτές αφορούν την ιδιότυπη κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα μας σε σχέση με την γείτονα Τουρκία, η οποία συνεχίζει να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εθνικής μας κυριαρχίας. Η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ουκρανίας και κατά της ρωσικής εισβολής, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την τουρκική απειλή. 

Και εξηγούμαι. Καταρχάς από την στιγμή που η Ρωσία παραβίαζε στην Ουκρανία το διεθνές δίκαιο και τα σύνορα της χώρας, με πρόσχημα δήθεν την υποστήριξη μειονοτικών πληθυσμών προσκείμενων προς την Μόσχα, η Αθήνα έπρεπε να αποδοκιμάσει αυτές τις αναθεωρητικές συμπεριφορές, οι οποίες θα μπορούσαν να ανοίξουν την όρεξη της Άγκυρας εις βάρος των ελληνικών νησιών και της ελληνικής Θράκης. Μην ξεχνάμε ότι παρόμοιο πρόσχημα είχε χρησιμοποιήσει η Τουρκία και κατά την εισβολή και συνέχιση της κατοχής μεγάλου μέρους της Κύπρου μας. Αν τα επιχειρήματα της Ρωσίας, που είναι αστήρικτα και άθλια, στην περίπτωση της Ουκρανίας, γίνουν αποδεκτά, τότε με την ίδια λογική θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά και τα απαράδεκτα και ανιστόρητά επιχειρήματα της Τουρκίας στην Κύπρο. Η Ελλάδα, χώρα ειρηνική και δίκαιη, που αντιμετωπίζει ποικίλες απειλές από τις γειτονική της χώρα, δεν μπορεί να ανεχθεί αναθεωρητικές συμπεριφορές όπως αυτές που καταγράφουν τόσο η Τουρκία όσο και η Ρωσία. Αυτοί είναι οι πραγματικοί και ουσιαστικοί λόγοι, που η Αθήνα έχει υποχρέωση να καταδικάσει την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και να στηρίξει το ουκρανικό λαό, ακόμα πιο έντονα από οποιοδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Πέρα φυσικά από τους ανθρωπιστικούς λόγους, που είναι χρέος κάθε ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας, παντού στον κόσμο, να στηρίζει.

Facebook Comments