Κλειδώνει αυτές τις μέρες το οικονομικό πακέτο στήριξης για τους πολίτες που βιώνουν τις συνέπειες της ακρίβειας και ειδικά του εκτοξευμένου ενεργειακού κόστους. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ανακοινώσει το πακέτο το πολύ ως την Πέμπτη, όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Παρασκευή από τις Βερσαλλίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του marketnews.gr, μάλιστα, ο πρωθυπουργός προσανατολιζόταν ως και χθες στο να ανακοινώσει ο ίδιος με μήνυμά του στους πολίτες το περίβλημα του πακέτου στήριξης και στη συνέχεια αυτό να εξειδικευτεί από τους συναρμόδιους υπουργούς, μιας και πρέπει να καταστεί σαφές ότι θα υπάρξει «ανηφόρα» από εδώ και μπρος, αλλά και ταυτόχρονη στήριξη, ιδίως για τους οικονομικά ασθενέστερους. Η θετική διάγνωση του κ. Μητσοτάκη στον κορωνοϊό, βεβαίως, δημιουργεί κάποια ερωτηματικά ως προς αυτόν τον σχεδιασμό, αν και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν άμεσα.

Το νέο στοιχείο του οικονομικού πακέτου στήριξης είναι η απόφαση της κυβέρνησης να επιδοτήσει την κατανάλωση βενζίνης και πετρελαίου κίνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες η κεντρική ιδέα, πάντα με εισοδηματικά κριτήρια, είναι οι καταναλωτές να πληρώνουν μεν το αναγραφόμενο κόστος στο πρατήριο, αλλά άμεσα να τους επιστρέφεται ένα μέρος της τελικής τιμής, ως «επιστροφή φόρου». Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας, κατά το μοντέλο του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, όπου θα κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι. Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι οδηγείται σε μια μορφή refund των καταναλωτών, καθώς απορρίπτεται η ιδέα της οριζόντιας παρέμβασης στον ΦΠΑ, αλλά και στον ΕΦΚ.

Η απόφαση της κυβέρνησης, πάντως, να στηρίξει τους πολίτες ως προς το κόστος των καυσίμων φαίνεται ότι μειώνει την περίμετρο για τη λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας». Πρακτικά, οι αποδέκτες θα είναι περίπου όσοι πήραν το βοήθημα τα Χριστούγεννα, δηλαδή κυρίως χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ. Ίσως, βεβαίως, γίνει «κάτι καλύτερο» ως προς το ύψος του ποσού που θα δοθεί, αλλά μένει να φανεί.

Στην κυβέρνηση υπάρχει παράλληλα συναγερμός για το κόστος της ηλεκτροδότησης. Η στήριξη για το ενεργειακό κόστος θα συνεχιστεί και τον Μάρτιο, αλλά και το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου. Ως απόλυτο νούμερο, το συνολικό ποσό επιδότησης τον Μάρτιο θα είναι σχεδόν όσο τον Φεβρουάριο.

ΓΕ

Facebook Comments