Οι δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο, θα αποσυνδεθούν στο προσεχές μέλλον καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πολύ διαφορετικές επιπτώσεις στις οικονομίες τους, δήλωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια την προηγούμενη βοήθεια, λίγες ημέρες αφότου η ΕΚΤ δήλωσε ότι δεν βιάζεται να αυξήσει το χαμηλό επιτόκιο καταθέσεων, ενώ παράλληλα συνεχίζει να χαλαρώνει τα έκτακτα μέτρα στήριξης.

“Οι δύο οικονομίες είναι σε διαφορετική θέση στον οικονομικό κύκλο, ακόμη και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία”, ανέφερε η Λαγκάρντ σε οικονομικό συνέδριο.

“Για γεωγραφικούς λόγους, η Ευρώπη είναι πολύ πιο εκτεθειμένη (στον πόλεμο) από ό,τι οι ΗΠΑ”.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει ήδη οδηγήσει τον πληθωρισμό της ευρωζώνης στο υψηλό του 5,9% τον προηγούμενο μήνα και θα μπορούσε να φτάσει και το 7% στους επόμενους μήνες, πολύ υψηλότερα από το 2% της ΕΚΤ.

Με τις τιμές των τροφίμων επίσης να αυξάνονται, η άνοδος του πληθωρισμού θα μειώσει περαιτέρω την αγοραστική ισχύ των νοικοκυριών και η ΕΚΤ έχει περικόψει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, με κάποιους φορείς χάραξης πολιτικής να υποστηρίζουν ότι μια ακόμη χειρότερη έκβαση είναι ήδη πιο πιθανή.

Η Λαγκάρντ τόνισε πως η αμερικανική οικονομία είναι λιγότερο εξαρτημένη από την ευρωπαϊκή αναφορικά με τις εισαγγωγές εμπορευμάτων, και το εμπόριο της επίσης θα επηρεαστεί λιγότερο, έτσι που οι δύο κεντρικές τράπεζες θα χρειαστεί να κάνουν αυτόνομες κινήσεις.

Facebook Comments