Θετική παραμένει για την Ελλάδα η HSBC καθώς εκτιμά πως ο τουρισμός αναμένεται να στηρίξει το ελληνικό story ανάπτυξης φέτος, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του.

Η ρωσική ενεργειακή εξάρτηση αποτέλεσε το τελευταίο διάστημα και μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ένα αρνητικό καταλύτη για την Ελλάδα, σημειώνει η HSBC, με την ελληνική αγορά να τοποθετείται μαζί με τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης, της Τουρκίας και της Αιγύπτου, σε αυτές με τις χειρότερες επιδόσεις από την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Ωστόσο, κοιτάζοντας τη θετική πλευρά, ο τουρισμός είναι βασικός μακροοικονομικός μοχλός για τη χώρα. Αν και στο πρώτο μέρος της περασμένης σεζόν κινήθηκε σε αργούς ρυθμούς, ωστόσο επανήλθε πολύ δυνατά τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο. Ο στόχος της κυβέρνησης να επιστρέψει ο τουρισμός σε περισσότερο από το μισό του επιπέδου του 2019 επετεύχθη.

Με τα επίπεδα εμβολιασμού κατά της COVID-19 στην Ελλάδα να είναι υψηλά και εκείνα σε μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου να υστερούν, η Ελλάδα θα μπορούσε να δει μια πολύ ισχυρή τουριστική σεζόν το 2022, με πιθανότητες το πρώτο μισό της τουριστικής περιόδου να είναι επίσης ισχυρό, τονίζει η HSBC. Η απώλεια Ρώσων τουριστών είναι απίθανο να κάνει σημαντική διαφορά, όπως εκτιμά βρετανική τράπεζα.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments