Κύπρος: Κραχ στα έσοδα μετά το Eurogroup

StockWatch

Κύπρος: Κραχ στα έσοδα μετά το Eurogroup , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Τις δραματικές επιδράσεις των αποφάσεων του Eurogroup στο δημοσιονομικό ισοζύγιο αναδεικνύουν στοιχεία που δημοσίευσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.

Η θετική εισροή εσόδων που είχε προκύψει μέχρι το Φεβρουάριο ανατράπηκε το επόμενο δίμηνο, δημιουργώντας μεγάλη τρύπα στον κρατικό κορβανά και σημαντική πιθανότητα δημοσιονομικής παρέκκλισης.

Τα στοιχεία άρχισαν να θυμίζουν την εμπειρία της Ελλάδας, όπου το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχθηκε τελικά ότι οι εκτιμήσεις για τις επιδράσεις της ύφεσης στα κρατικά έσοδα ήταν λανθασμένες.

Οι πιστωτές της Κύπρου δεν έχουν μέχρι στιγμής δώσει στοιχεία για την αναμενόμενη μείωση στα κρατικά έσοδα. Υπολογίζουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 8,7% αλλά, όπως επανέλαβε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μεγαλύτερης ύφεσης.

Υπό το βάρος των δραματικών εξελίξεων Μαρτίου, το τετράμηνο του 2013 τα έσοδα παρουσιάζουν μείωση €59 εκ. έναντι αύξησης €31,1 εκ. που υπήρχε μέχρι το Φεβρουάριο (δεν δόθηκαν στοιχεία για το Μάρτιο).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, οι εισπράξεις του Τμήματος καταγράφουν την περίοδο Ιανουαρίου- Απριλίου 2013 μείωση 10% στα €526,9 εκ. από €586,1 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Μέχρι το Φεβρουάριο του 2013 καταγραφόταν αύξηση 10%.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΤΕΠ, η μεγαλύτερη μείωση που έφθασε τα €30,4 εκ. σημειώθηκε στις εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος των αυτοεργαζομένων καθώς μειώθηκαν στα €7,4 εκ. από €37,9 εκ., ενδεχομένως λόγω της ψηλής περσινής βάσης.

Οι μειώσεις μισθών και η ανεργία φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά τις εισπράξεις φόρων από ιδιωτικούς υπαλλήλους, που μειώθηκαν κατά €19,2 εκ.

Σημαντική επίδραση είχαν και οι μισθολογικές μειώσεις στο δημόσιο, όπου παρατηρείται μείωση των εσόδων κατά €14,7 εκ.

Μείωση €15,4 εκ. σημειώθηκε και στις εισπράξεις από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών λόγω της καθίζησης στις αγοραπωλησίες ακινήτων, ενώ κατά €7,1 εκ. μειωμένες ήταν και οι εισπράξεις από τον εταιρικό φόρο.

Αντίθετα, αύξηση που έφθασε τα €17,8 εκ. κατέγραψαν οι εισπράξεις από την έκτακτη εισφορά άμυνας ανεβαίνοντας στα €202,6 εκ. από €184,8 εκ.

Η αποκοπή μισθών στο δημόσιο τομέα απέφερε έσοδα €11,5 εκ. Η έκτακτη εισφορά στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πρόσθεσε €9,7 εκ. στα κρατικά ταμεία έναντι €5,9 εκ. πέρσι.