Το γνωστό σπορ των δανειστών, και ειδικά των πιο σκληροπυρηνικών εξ αυτών, από τότε που η Ελλάδα πρωτοέλαβε διάσωση από τους ευρωπαϊκούς εταίρους και το ΔΝΤ, συνεχίζεται: Αυτό δεν είναι άλλο από την… πελώρια λαχτάρα για άμεση ανάμειξη/παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα, ειδικά στις παραμονές των εκλογών. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μάλιστα το  κάνει με τον πιο επιδέξιο ( ή αδέξιο) τρόπο: Προειδοποιεί την επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Και όχι μόνο αυτό, την προειδοποιεί απευθυνόμενος σε μία κυβέρνηση… Τσίπρα.

Το… εξαιρετικό της υπόθεσης λοιπόν είναι πως ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ φαίνεται να πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτός που θα βρεθεί και πάλι στην ηγεσία της κυβέρνησης, ενώ – εδώ είναι το καλύτερο – επαινεί τον… Αντώνη Σαμαρά, λες και η ΝΔ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη δεν υπάρχει.

Μιλώντας  χθες στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, με το συνηθισμένο στιλ του, ξεκαθάρισε ότι αν μια χώρα θέλει να παραμείνει εντός της ευρωζώνης, δεν έχει άλλες επιλογές από το να ακολουθήσει τους κανόνες της Γερμανίας. Με συνοπτικές διαδικασίες δηλαδή: LEtat (σε αυτή την περίπτωση η Ευρωζώνη), cest moi…

«Η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν στο σωστό δρόμο. Ο κύριος Τσίπρας χρησιμοποίησε την κατανοητή και αυξανομένη ανησυχία του ελληνικού λαού εξαιτίας των βαρών αυτής της προσαρμογής και υποσχέθηκε στους Έλληνες: Θα παραμείνουμε στο ευρώ, όμως χωρίς πρόγραμμα και χωρίς προσαρμογή. Αυτή ήταν μια υπόσχεση την οποία φυσικά ο Τσίπρας δεν μπόρεσε να τηρήσει. Στη συνέχεια τού πήρε έξι μήνες για να κάνει το αντίθετο», είπε χαρακτηριστικά.

Και φυσικά αυτό που ακολούθησε την παραπάνω συνέντευξη ήταν η… διαρροή (όλως τυχαίως) λίγες ώρες αργότερα, ενός νέου γερμανικού εγγράφου με την υπογραφή Σόιμπλε, που περιέχει σχέδιο για την χρεοκοπία ενός κράτους εντός μιας νομισματικής ένωσης ( τι κάνει “νιάου νιάου” στα κεραμίδια…), βγάζοντας εκ νέου από το συρτάρι και πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – και των 28 αυτή τη φορά – το σχέδιο για Grexit εντός ευρώ, με προφανή σκοπό. 

Σε αυτό το έγγραφο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιτίθεται και στον Μάριο Ντράγκι ο οποίος αποδείχθηκε ότι συνέβαλε σημαντικά στο να μην καταρρεύσει η χώρας μας στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού, επιμένοντας να μην υπάρξει κούρεμα των μη εγγυημένων καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, κάτι που όπως μάθαμε εκ των υστέρων, ήθελε μετά μανίας η Γερμανία. 

Ο Σόιμπλε στο νέο αυτό σχέδιο, επικρίνει και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών και παράλληλα να ασκεί νομισματική πολιτική.

Το είχαμε γράψει μέρες πριν από αυτήν εδώ την στήλη πως, όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία των εκλογών και όσο οι δημοσκοπήσεις εντείνουν την αβεβαιότητα, τόσο θα πληθαίνουν οι απειλές από Βρυξέλλες και Βερολίνο. 

Και το τι θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές, θα έχει επίσης τεράστιο ενδιαφέρον. 

Εκτός από το… ναρκοπέδιο στο οποίο θα βρεθεί η επόμενη κυβέρνηση και το βουνό των θεμάτων που θα πρέπει να κλείσει με το «καλημέρα» για να μπορέσει να λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση, ένας καινούργιο «πόλεμος» έχει ξεσπάσει, επί γερμανικού μάλιστα εδάφους: Τα βέλη από το γραφείο του Σόιμπλε στο Βερολίνο κατευθύνονται προς τον  41ο όροφο του νότιου πύργου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. 

Κάτι μου λέει ότι ο Ντράγκι θα τα επιστρέψει και πάλι με μεγάλη… ευστοχία. Το ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να βάλει αρκετά νέα… φιτίλια σε αυτήν την σχέση!

Facebook Comments