Οι πρωτεΐνες αποτελούν τα δομικά συστατικά του οργανισμού και χρειάζονται στην διατήρηση και ανάπλαση των μυϊκών κυττάρων.Οι ασκήσεις δύναμης προάγουν την αύξηση της μυικής μάζας ενώ οι ασκήσεις αντοχής επιδρούν στη μυική μάζα σε μικρότερο βαθμό. Γενικότερα είναι ωφέλιμο να γνωρίζουμε πως η έντονη άσκηση επιδρά άμεσα στον πρωτεϊνικό μεταβολισμό.

Οι ανάγκες του αθλούμενου θα εξαρτηθούν από το είδος, την διάρκεια και την ένταση της προπόνησης ή του αθλήματος καθώς επίσης και από την ενεργειακή πρόσληψη. Τρόφιμα όπως κρέας, κοτόπουλο, γαλοπούλα , ψάρια ,αυγά (ασπράδι), γ γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και όσπρια ,σόγια, ξηροί καρποί αποτελούν ιδανικές διαιτητικές επιλογές για τον  αθλούμενο καθώς περιέχουν σημαντικές ποσότητες όλων των απαραίτητων αμινοξέων.

Αν και τρόφιμα φυτικής πρόελευσης στερούνται τα απαραίτητα αμινοξέα, εντούτοις μπορεί να συνδυαστούν κατάλληλα ώστε να ικανοποιηθούν περισσότερο οι ανάγκες του αθλητή. Για παράδειγμα , συνδυάζοντας δημητριακά πρωϊνού με ξηρούς καρπούς ή όσπρια με ρύζι ενισχύεται η προσλαμβανόμενη πρωτεΐνη.

Σύμφωνα με τις συστάσεις η πρόσληψη πρωτεΐνης κυμαίνεται από 0.8-1.0γρ/κιλό σωματικού βάρους για κάποιον που επιλέγει ψυχαγωγική άθληση και έτσι οι απαιτήσεις δεν διαφέρουν  απο τον γενικό πληθυσμό που ακολουθεί καθιστικό τρόπο ζωης. Ωστόσο αθλητές αντοχής και δύναμης πρέπει να στοχεύουν σε υψηλότερη πρόσληψη  πρωτεϊνών της τάξης των 1.2 έως 1.8 γρ/κιλό σωματικού βάρους (12-15% των ολικών θερμίδων) για την αποκατάσταση των μυών ή την σύνθεση περισσότερου μυϊκού ιστού.

Μελέτες δείχνουν πως η πλειοψηφία των αθλητών καλύπτουν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνη εφόσον προσλαμβάνονται οι θερμίδες που απαιτούνται.Η χρήση λοιπόν συμπηρωμάτων διατροφής με υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης ή αμινοξέων δεν προβλέπεται από τους επιστήμονες υγείας. Σε περιπτώσεις μη επαρκούς πρόσληψης είναι διαθέσιμα στο εμπόριο συμπληρώματα πρωτεΐνης προερχόμενα κυρίως από τον ορό γάλακτος ή την καζεΐνη.

Facebook Comments