Οι αγοραστές συμπληρωμάτων  φαίνεται πως αντιλαμβάνονται απο τη μία την αύξηση των διατροφικών ελλείψεων που προκύπτουν και από την άλλη απαιτούν περισσότερη πληροφόρηση για την ασφάλειά τους.
 
Οι κύριοι λόγοι της αυξημένης ανεπάρκειας των διατροφικών στοιχείων είναι οι κλιματικές αλλαγές,η περιβαλλοντική ρύπανση, οι μεταβολλές στη σύσταση του εδάφους,η αυξημένη  επεξεργασία των τροφίμων, οι επιλογές έτοιμων γευμάτων κατώτερης ποιότητας, η έλλειψη διαθέσιμου χρόνου για μαγείρεμα και οι διάφοροι στρεσογόνες καταστάσεις που βιώνουμε καθημερινά.

Στην αγορά, τα συμπληρώματα  είναι διαθέσιμα σε μορφή κάψουλας, δισκίων ζελατίνης,  υγρού πόσιμου,αμπούλας και σκόνης έχοντας το καθένα απ’αυτά διαφορετικό χρόνο απορρόφησης της δραστικής ουσίας. Ωστόσο,τα διάφορα διατροφικά στοιχεία (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία)που λαμβάνονται παρατεταμένα και ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει αποδεδειγμένη έλλειψη αυξάνουν τον κίνδυνο τοξικότητας ή αλληλεπίδρασης  με εξίσου σημαντικά στοιχεία που έχει ανάγκη ο οργανισμός.

Μερικές από τις πιο γνωστές παρενέργειες των διατροφικών συμπληρωμάτων που προκύπτουν από τη μη ορθή χρήση τους είναι οι ακόλουθες:

  • H πρόσληψη βιταμίνης D, όταν δεν υπάρχει έλλειψη ή ανεπάρκεια ,μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, έμετο, και εναποθέσεις ασβεστίου σε ιστούς.
  • Η υπερβολική πρόσληψη φυλλικού οξέος μπορεί  να συγκαλύψει την έλλειψη της Β12 και  να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα φαρμάκων κατά της επιληψίας.
  • Η πρόσληψη βιταμινών του συμπλέγματος Β, σε μεγάλες δόσεις, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως κνησμό, εξάψεις, ναυτία,ζαλάδες και μούδιασμα στα δάχτυλα.
  • Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει την τάση για αιμορραγία.
  • Η παρατεταμένη λήψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει  βλάβες στο ήπαρ και στο πάγκρεας.

Τί σημαίνει ορθή χρήση των συμπληρωμάτων;

  • Τα συμπληρώματα δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα της συνήθους διατροφής.
  • Δε θα πρέπει να γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
  • Η ασφαλής λήψη καθορίζεται από την Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ )ή το Ανώτατο επιτρεπόμενο όριο (UL) για κάθε ουσία. Επίσης,  συνίσταται η μη συνεχής χρήση του σκευάσματος.
  • Σε κάθε περίπτωση υγιούς ατόμου η επαρκής ισορροπημένη διατροφή καλύπτει τις θρεπτικές του ανάγκες. Σε περίπρωση, ωστόσο που θα  ληφθεί πολυβιταμίνη, δε θα πρέπει να υπερβαίνει το 100% της ΣΗΠ.

§  Ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση συμπληρωμάτων πρέπει να δείχνουν οι έγκυες ,οι θηλάζουσες καθώς επίσης  και τα παιδιά λόγω αυξημένου κινδύνου εμφάνισης τοξικότητας.

  • Τα άτομα που βρίσκονται  υπό φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να ενημερώνουν το γιατρό τους.

§  Η χρήση συμπληρωμάτων μπορεί να χαρακτηριστεί έως και επικίνδυνη για πάσχοντες από χρόνια νοσήματα  και για άτομα που ετοιμάζονται να υποβληθούν σε χειρουργική  επέμβαση. Έτσι, σε κάθε περίπτωση η λήψη συμπληρωμάτων πρέπει να είναι σύμφωνη με την γνώμη του ιατρού.

§  Πολλές είναι οι περιπτώσεις αγοραστών που δεν  μπορούν να κατανοήσουν ή να μεταφράσουν την αναγραφόμενη ετικέτα σε αυτά τα σκευάσματα. Είναι χρήσιμο, λοιπόν, να ζητήσετε τη βοήθεια του διαιτολόγου ή του φαρμακοποιού πριν αγοράσετε οποιοδήποτε διατροφικό συμπλήρωμα.

Facebook Comments