Μετά το πέρασμα των γιορτών οι περισσότεροι συνειδητοποιείτε ότι καταναλώσατε περισσότερο από αυτό που συνηθίζετε στην καθημερινότητά μας και ενδεχομένως να προβληματίζεστε για την εύκολη προσθήκη βάρους.

Μόνο την ημέρα των Χριστουγέννων έχει φανεί ότι η πρόσληψη της τροφής φτάνει κατά μέσο όρο τις 6.000 kcals (θερμίδες) τη στιγμή που οι ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες είναι 2500 και 2000 θερμίδες για τον άντρα και την γυναίκα αντίστοιχα.

Η κατανάλωση γιορτινών εδεσμάτων, παραδοσιακών γλυκών και άφθονου αλκοόλ σε συνδυασμό με μείωση φυσικής δραστηριότητας προσθέτει κατά μέσο όρο 2 κιλά αυτή την περίοδο. Αυτό όμως που προβληματίζει δεν είναι τόσο  τα  δύο παραπανίσια κιλά όσο το γεγονός ότι αυτά τα κιλά δεν χάνονται μέσα στον υπόλοιπο χρόνο.

Εφαρμόστε, λοιπόν τα παρακάτω για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού και αποτοξινωθείτε με φυσικούς τρόπους:

§  Αρχικά , μην κατηγορείτε τον εαυτό σας ύστερα από κάθε ζύγισμα.Μάθετε ν’αγαπάτε το σώμα σας και να το φροντίζετε εμπράκτως κάνοντας καλύτερες διατροφικές επιλογές.

§  Μην παρασύρεστε από δίαιτες εξπρές που στοχεύουν στην γρήγορη απώλεια βάρους. Αντιθέτως  να έχετε στο μυαλό μας πως ο ασφαλής ρυθμός απώλειας βάρους δεν υπερβαίνει τα 2-4 κιλά μηνιαίως. Επίσης ακραίες διαιτητικές συμπεριφορές (πχ παρατεταμένη νηστεία, αυστηρές ή αποτοξινωτικές δίαιτες) όχι μόνο δεν ευνοούν την απώλεια βάρους αλλά θέτουν την υγεία σας σε κίνδυνο και ευννούν βουλιμικά επεισόδια.

§ Επαναφέρετε την διατροφή σας στο μεσογειακό μοντέλο, καταναλώνοντας όσπρια 2-3 φορές την εβδομάδα και λιπαρό ψάρι 2 φορές/εβδομάδα.Καλό είναι να αποφύγετε το κόκκινο κρέας ειδικά στην επεξεργασμένη μορφή του(αλλαντικά, πατέ συκωτιού).

§  Καταναλώνετε καθημερινά πρωϊνό γεύμα και καθιερώστε το ως συνήθεια.Ιδανικά προτιμήστε ως  βάση  του πρωϊνού να είναι το  γάλα ή το γιαούρτι ή το αυγό ώστε να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός σας.

§  Επαναφέρετε τα  φρούτα εποχής στο ημερήσιο πρόγραμμά σας. Αποτελούν ιδανικά ενδιάμεσα σνακς πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες και σίγουρα μέσα στις γιορτές λησμονήθηκαν από τους περισσότερους.

§  Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης και αλατιού αποφεύγοντας πρακτικά κάθε είδους γλύκισμα καθώς και επεξεργασμένες τροφές. Οι ετικέτες τροφίμων  βοηθούν στην καλύτερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτές.

§  Αποφύγετε το αλκοόλ και τα ανθρακούχα αναψυκτικά ώστε να βελτιώσετε την λειτουργία του ήπατος και να βοηθήσετε την βιολογική διαδικασία της αποτοξίνωσης.

§  Ενυδατωθείτε επαρκώς κυρίως μέσω της πρόσληψης νερού αλλά και μέσω των βοτάνων της ελληνικής φύσης(χαμομήλι, λουϊζα, φασκόμηλο).

§  Ξεκινήστε ή επαναφέρετε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν ώστε να διαρκέσουν στο χρόνο (περπάτημα, γυμναστήριο, ποδηλασία, χορός, κολύμβηση).

§  Τέλος , μην αναβάλετε την επίσκεψη στον ειδικό .Ο επιστήμονας διαιτολόγος είναι σε θέση να αναγνωρίσει διατροφικά λάθη και να σας καθοδηγήσει ώστε ν΄αλλάξετε στάση  απέναντι στο φαγητό. Συζητήστε μαζί του/της τί σας προβληματίζει και ποιές είναι οι καθημερινές δυσκολίες που πιθανώς «φρενάρουν» την επιτυχία σας.Μ’αυτό τον τρόπο μειώνονται οι συνεχείς υποτροπές και βελτιώνεται η συμμόρφωση  στο πρόγραμμα διατροφής και στις οδηγίες που δίνονται. Παράλληλα θα ενισχύσετε την αυτοαποτελεσματικότητά σας.

Facebook Comments