Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της

MarketNews

Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, που εκπροσώπησε χθες την κυβέρνηση στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και θα την εκπροσωπήσει και αύριο στο ECOFIN, ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στην Ελλάδα επισημαίνοντας πως παρά τα συμπτώματα εσωστρέφειας των τελευταίων ημερών, η χώρα θα ανταποκριθεί στις απορρέουσες από το μνημόνιο υποχρεώσεις της ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα και πριν το φθινόπωρο η εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα συνολικού ύψους 8,1 δισ. ευρώ.

Μιλώντας ωστόσο προς τους δημοσιογράφους ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι η χώρα έχει καθυστερήσει σημαντικά στον τομέα της αναμόρφωσης του δημοσίου τομέα και ειδικότερα στο θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και ότι θα πρέπει να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειές της στον τομέα αυτό για να λάβει την επόμενη δόση με την οποία θα καλύψει τις υποχρεώσεις της τουλάχιστον για το σύνολο του 2013.

Σχολιάζοντας εξάλλου σημερινά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που εμφανίζουν το ΔΝΤ έτοιμο να αποχωρήσει από τις διαδικασίες δανειοδότησης της Ελλάδας, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι το ΔΝΤ απευθύνεται πρωτίστως στις χώρες της ευρωζώνης που παρά τις παλαιότερες υποσχέσεις τους ότι θα διευκολύνουν την Ελλάδα επιμηκύνοντας τους χρόνους ωρίμανσης των δανείων, δεν έχουν ακόμη λάβει τα αναγκαία μέτρα.

Από πλευράς Ευρωπαίων ιθυνόντων, τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέϊζεμπλουμ όσο και ο Επίτροπος Ολι Ρεν αφού διευκρίνισαν πως το τι μέλλει γενέσθαι στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας είναι αρμοδιότητα των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων, τόνισαν την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας σημειώνοντας ότι η αναστροφή του διεθνούς κλίματος κατά το τελευταίο έτος οφείλεται πρωτίστως στην πολιτική σταθεροποίηση της χώρας.

Ταυτοχρόνως όμως τόνισαν την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις εντός των προσεχών ημερών ούτως ώστε να πληρωθούν οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων.