Οι επενδυτές παραμένουν κουμπωμένοι και ταυτόχρονα προβαίνουν σε μείωση θέσεων κατοχυρώνοντας ρευστότητα προφανώς για τις δύσκολες μέρες που έρχονται.

Η Gazprom για παράδειγμα, όπως μετέδωσε το Reuters δεν πρόκειται να υποβάλει πάλι προσφορά για τη ΔΕΠΑ, με τον ίδιο τον πρόεδρο Πούτιν να στρίβει το μαχαίρι στην πληγή της Ελληνικής οικονομίας δηλώνοντας νωρίτερα ότι λυπάται για τα ποσοστά της ανεργίας στην Ελλάδα, αφήνοντας να εννοηθεί πως αν η Gazprom έπαιρνε τη ΔΕΠΑ, θα έκανε ταυτόχρονα παράλληλες επενδύσεις.

Πτώση πάνω από 4% έφτασε να καταγράφει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί στα χαμηλά διμήνου, δηλαδή στις 847 μονάδες και με τους πωλητές να ανεβάζουν ταχύτητα, δεδομένου ότι οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 41 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός των άλλων, υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα εξαιτίας των τριπλών σειρών που λήγουν σήμερα στα παράγωγα.

Όπως αναφέρουν οι χρηματιστές, δεν κλείνουν απλώς θέσεις του μήνα, αλλά θέσεις του δευτέρου τριμήνου και του εξαμήνου.  Σε κάθε περίπτωση, η εσωστρέφεια έχει επιστρέψει στην αγορά που πλέον αντιμετωπίζει με δυσπιστία τις όλες εξελίξεις στον πολιτικό στίβο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ξένοι οίκοι στέκονται στην πολιτική αστάθεια που έχει δημιουργηθεί, αφού τυχόν αποχώρηση από την κυβέρνηση της ΔΗΜΑΡ, προκαλεί οριακούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Που σημαίνει ότι τα δύσκολα μέτρα που αναμένεται να αποφασίσει η κυβέρνηση θα περνούν στον… πόντο και με την αντιπολίτευση στα… κάγκελα.   

Υπό αυτά τα δεδομένα, η υπόθεση ανάκαμψης της οικονομίας δυσκολεύει και η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της στην τουριστική περίοδο προκειμένου να γεμίσει τα άδεια ταμεία του κράτους. Αν ένα καλό υπάρχει από τις τρέχουσες εξελίξεις, είναι ότι ολοκληρώνονται οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών στις 25/6, δηλαδή την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε ένα εμπόδιο λιγότερο.

Πάντως, ο τραπεζικός κλάδος υποχωρεί πάνω από 5%, στις 154 μονάδες,  με τις απώλειες της ΕΤΕ σχεδόν 8,5%, στα 3,36 ευρώ, Πειραιώς σχεδόν 4,5%, στο 1,28 ευρώ και Alpha άνω του 2%, στα 0,406 ευρώ, επίπεδα  τα οποία αποτελούν ισχυρή βάση.

Αν μία μετοχή διασώζεται σήμερα, είναι η μετοχή της Eurobank Properties, που ενισχύεται σχεδόν κατά 2%, στα 6,8 ευρώ, λόγω της συμμετοχής που έχει αποκτήσει η Fairfax. Επίσης, στα επίπεδα των 7,70 ευρώ φαίνεται να σταθεροποιείται η μετοχή της Motor Oil.

 

ΧΣ

Facebook Comments