Η αγορά κρατά το άσχημο σενάριο και τον φόβο του να πέσει η κυβέρνηση και να διεξαχθούν εκλογές, τη στιγμή που τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και στελέχη των δύο κομμάτων, υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές και πως θα εξαντληθεί η τετραετία.

Από την άλλη, το κακό νέο της ημέρας ή μάλλον ένα ακόμα άσχημο νέο, αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις και το ότι η Gazprom που φερόταν ως διεκδικητής της ΔΕΠΑ δεν πρόκειται να υποβάλει προσφορά σε νέο διαγωνισμό πώλησης της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου.

Αν και προκύπτει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τις κρατικές εταιρείες που θέλει να πουλήσει η κυβέρνηση, δημιουργείται ζήτημα ως προς τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, παρατηρούν οικονομικοί παράγοντες, που ενδεχομένως να παγώσουν τα ανοίγματα προς τις πλούσιες χώρες του Κόλπου, αλλά και προς την Κίνα. Ως προς το τελευταίο, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.
Η αγορά έκλεισε στις 830 μονάδες, περιοχή την οποία έχει να συναντήσει ο γενικός δείκτης από τον περασμένο Απρίλιο, δηλαδή από τότε που ξεκίνησε το πάρτι που οδήγησε τον γενικό δείκτη στις 1.150 μονάδες.

Πλέον το κλίμα έχει αναστραφεί και οι επενδυτές ανησυχούν τόσο για την τύχη της κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά όσο και για το αν θα έχει μέλλον η οριακή πλειοψηφία που θα έχει στη Βουλή το σχήμα ΠΑΣΟΚ/Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον κ. Αντ. Σαμαρά. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διευρύνονται, αφού εκτός από τον Σύριζα, το Κ.Κ.Ε., τη Χρυσή Αυγή και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, προστίθεται και η Δημάρ, του μέχρι πρότινος κυβερνητικού εταίρου κ. Φ. Κουβέλη.

Οι πιο ψύχραιμες φωνές πάντως, σχολιάζουν ότι η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ/Ν.Δ., δεν είναι απαγορευτική, αφού και τα δύο κόμματα έχουν ταχθεί υπέρ της συνέχισης της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και χωρίς τη συμμετοχή της Δημάρ, οι υπουργοί της οποίας δημιουργούσαν προβλήματα, όπως οι κ.κ. Μανιτάκης και Ρουπακιώτης. 

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι χρηματιστές σχολιάζουν, ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά πληρώνει ταυτόχρονα το μάρμαρο της υποβάθμισής της σε αναδυόμενη, που σημαίνει ότι ακόμα και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που τοποθετούνται στα emerging markets δεν φαίνονται διατεθειμένα να πάρουν ρίσκο επενδύοντας στο Χ.Α. Άλλωστε, τα spreads πήραν την ανηφόρα για τα καλά αγγίζοντας τις χίλιες μονάδες, κλείνοντας το δρόμο για τις αγορές της χώρας, αλλά και των επιχειρήσεων.

Το μόνο καλό νέο που μπορούν να κρατήσουν οι επενδυτές, όπως σχολιάζουν οι χρηματιστές, είναι ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα και τυπικά, αφού τελειώνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου της Πειραιώς και της Αττικής. Ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε πτώση 7,5%, κλείνοντας στις 150 μονάδες, με την ΕΤΕ να υποχωρεί κατά 11,44%, στα 3,25 ευρώ, 6,72% η Πειραιώς, στα 3,25 ευρώ και 6,02% η Alpha, στα 0,39 ευρώ.  Αν μία μετοχή ξεχώρισε την Παρασκευή, αυτή ήταν της Eurobank Properties που λόγω συμμετοχής του Fairfax έκλεισε σε νέα υψηλά έτους, στα 7,32 ευρώ και κέρδη 9,75% και όγκο 310 χιλιάδων τεμαχίων.

 

ΧΣ

Facebook Comments