Η απόπειρα επιβολής στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία απέτυχε. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 265, οι τραυματίες τους 1.400, οι συλλήψεις τις 3.000. Απομακρύνθηκαν 2.700 δικαστές, 8 Τούρκοι αξιωματικοί προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη και ζητούν άσυλο. Οι στασιαστές στη γείτονα χώρα δολοφονούνται και τιμωρούνται με ειδεχθείς τρόπους. Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν για το πραξικόπημα ενώ υπάρχουν αρκετοί που υποδεικνύουν ότι ο ίδιος ο Ερντογάν βρίσκεται από πίσω. Για κάθε εξέλιξη το MarketNews.gr θα σας κρατά ενήμερους. 

Εικόνες όπως η παρακάτω κάνουν το γύρω του διαδικτύου: 

Απέτυχε η απόπειρα επιβολής στρατιωτικού πραξικοπήματος. Οι νεκροί φθάνουν τους 200, οι τραυματίες τους 1.154 και έχουν συλληφθεί 1.563 στρατιωτικοί. Έληξε το θρίλερ με τη φρεγάτα. Οι πραξικοπηματίες παραδόθηκαν.

Πανηγυρίζουν τώρα στην πλατεία Ταξίμ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει σήμερα με τον κ. Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε στην ΕΡΤ: “Θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο”…”οι οκτώ επιβαίνοντες στο στρατιωτικό ελικόπτερο κατηγορούνται στη χώρα τους για παράβαση της συνταγματικής νομιμότητας και και για απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας”.

Στα χέρια πραξικοπηματιών η τουρκική φρεγάτα Yavuz. Όμηρος ο αρχηγός του στόλου

 

Στην Τραπεζούντα διεξάγεται η Παγκόσμια Γυμνασιάδα στην οποία συμμετέχουν και Έλληνες αθλητές. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους και η διοργάνωση θα συνεχιστεί κανονικά με μικρή καθυστέρηση.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή οι νεκροί ξεπερνούν ήδη τους 90 και οι τραυματίες τους 1.154. Ο προηγούμενος επίσημος που είχε γίνει κατά τις 6:30 απολογισμός έκανε λόγο για τουλάχιστον 60 νεκρούς. Αναμένεται συνέντευξη τύπου του Ερντογάν σε λίγο. Επίσης, το Ανατολή αναφέρει ότι περίπου 200 στρατιώτες, που είχαν οχυρωθεί στο γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων στην Άγκυρα, παραδόθηκαν στις δυνάμεις της τάξης.Οι άνδρες αυτοί, απλοί στρατιώτες, είχαν προηγουμένως καταθέσει τα όπλα τους.

 Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε πως, «εάν είχαν επικρατήσει οι πραξικοπηματίες, θα άλλαζε ακόμη και το καθεστώς».

Το πρωί τα τηλεοπτικά κανάλια έδειχναν εικόνες από διάφορες περιοχές στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, στρατιώτες να παραδίδονται στους αστυνομικούς, αλλά και στους οπαδούς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις, στην πρώτη γέφυρα του Βοσπόρου, μετά την παράδοση των στρατιωτικών, ένας από αυτούς δολοφονήθηκε από το πλήθος.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε διαρκή ενημέρωση, προχωρώντας και σε όλες τις απαραίτητες επαφές.

Στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε:  «Από την πρώτη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί και τα επιτελεία βρίσκονται σε ετοιμότητα”, “οι επικοινωνίες είναι συνεχείς».

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από χθες είναι σε κατάσταση ετοιμότητας και παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία πως οι εντάσεις στη χώρα αυτή δεν μπορεί να επιλυθούν με τα όπλα.

Ο Τουσκ, μιλώντας σήμερα στη Μογγολία στη διάρκεια περιφερειακής συνόδου κορυφής, δήλωσε επίσης πως οι συνέπειες της απόπειρας πραξικοπήματος θα έχουν κρίσιμη σημασία για ολόκληρη την περιοχή και για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Στις 14:00 συνέρχεται το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας υπό τον Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Οι στρατιωτικοί που έχουν συλληφθεί σε όλη την Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος έφθασαν τους 1.563, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Τα F-16 έριξαν βόμβες στο προεδρικό μέγαρο.

Ανακαταλήφθηκε και το κτίριο υπηρεσιών ασφαλείας.

Η στιγμή του βομβαρδισμού του τουρκικού κοινοβουλίου

Η έδρα της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών δέχθηκε επίθεση από στρατιωτικά ελικόπτερα και πυρά από βαριά πολυβόλα στη διάρκεια της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, έκανε γνωστό σήμερα στο Reuters πηγή στην υπηρεσία πληροφοριών.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας, ο Χακάν Φιντάν, βρισκόταν σε ασφαλή τοποθεσία σε όλη τη διάρκεια των γεγονότων και είχε διαρκή επαφή με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε η πηγή.

Η υπηρεσία πληροφοριών εξακολουθεί να εργάζεται με τις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία και την κυβέρνηση εναντίον των πραξικοπηματιών σε επιχειρήσεις οι οποίες συνεχίζονται ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, πρόσθεσε η πηγή.

Λίγο νωρίτερα ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είχε δηλώσει πως το επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ελέγχεται πλέον από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, αλλά μικρές ομάδες στασιαστών στρατιωτών εξακολουθούν να αντιστέκονται και να ελέγχουν μερικά στρατιωτικά ελικόπτερα.

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως οι πραξικοπηματίες στρατιώτες δεν ελέγχουν μαχητικά αεροσκάφη και ότι τα ελικόπτερα που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν θα καταρριφθούν γρήγορα. Οι επιθέσεις στο κοινοβούλιο και το προεδρικό μέγαρο έχουν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε πως 29 συνταγματάρχες και πέντε στρατηγοί απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη σήμερα από τη διεύθυνση του γραφείου Τύπου του επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται πως οι αξιωματικοί που βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος εξακολουθούν να μάχονται αποφασιστικά εναντίον όλων αυτών που προσπαθούν να τους αντιταχθούν.

Οι αξιωματικοί αυτοί, που αυτοαποκαλούνται Κίνημα για την Ειρήνη στην Πατρίδα, καλούν επίσης τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους για την ασφάλειά τους.

Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε στο ΣΚΑΪ: “Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερωνόταν συνεχώς από τον Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις”.

Σύμφωνα με Ανατολή ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν, άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης. Το «Ανατολή» αναφέρει ότι έχουν ήδη συλληφθεί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες.

Απελευθερώθηκε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων που είχε τεθεί υπό κράτηση από τους πραξικοπηματίες

Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων διασώθηκε και μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος αφού κρατήθηκε όμηρος στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος που πραγματοποίησαν στασιαστές στρατιωτικοί χρησιμοποιώντας άρματα μάχης και επιθετικά ελικόπτερα στην προσπάθειά τους να καταλάβουν την εξουσία στη διάρκεια της νύκτας, δήλωσε ανώτερος τούρκος αξιωματούχος.

Ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ είχε τεθεί υπό κράτηση από στασιαστές στρατιώτες στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος, μετέδωσαν τουρκικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε νωρίτερα ότι είδε δεκάδες στρατιωτικούς να παραδίδονται στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Εξάλλου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο το οποίο προφανώς βρισκόταν στα χέρια των στασιαστών καθώς πυροβολούσε εναντίον των γραφείων της κρατικής εταιρείας δορυφορικών επικοινωνιών Turksat στην Άγκυρα, όπως επίσης μετέδωσε το CNN Türk.

Παράλληλα, αεροσκάφη F-16 βομβάρδισαν άρματα μάχης των επίδοξων πραξικοπηματιών γύρω από το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Άγκυρα, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία.

Νωρίτερα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι ένα αεροσκάφος έριξε μια βόμβα κοντά στο προεδρικό μέγαρο και ότι αμέσως μετά άρχισε να υψώνεται μια στήλη καπνού στη συνοικία Μπέστεπε, προάστιο της τουρκικής πρωτεύουσας όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη τη στιγμή της επίθεσης, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ απηύθυνε έκκληση για την ταχεία επιστροφή της Τουρκίας στη συνταγματική τάξη

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε έκκληση να επιστρέψει γρήγορα η Τουρκία στη συνταγματική τάξη, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε εκεί.

“Η Τουρκία είναι ένας εταίρος κλειδί για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, τους θεσμούς της χώρας και το κράτος δικαίου”, δήλωσε ο Τουσκ στη διάρκεια περιφερειακής συνόδου κορυφής στη Μογγολία.

“Απευθύνουμε έκκληση για την ταχεία επιστροφή της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία”, πρόσθεσε.

Υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκαν σε ομάδα στρατιωτών που είχαν παραδοθεί σε γέφυρα της Κωνσταντινούπολης, αφού είχαν συμμετάσχει στην απόπειρα πραξικοπήματος, πριν η αστυνομία επέμβει για να τους διασώσει, δήλωσε στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας.

Ο Ερντογάν κάλεσε επανειλημμένα τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους για να βοηθήσουν να κατασταλεί η απόπειρα πραξικοπήματος, για την οποία υποστήριξε πως πραγματοποιήθηκε από μια φράξια των ενόπλων δυνάμεων πιστή στον αντίπαλό του, τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ.

Συνολικά 754 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος από μια ομάδα στασιαστών στρατιωτών στην Τουρκία, η οποία φαίνεται πως έχει κατασταλεί σήμερα το πρωί, αλλά κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 60 ανθρώπους, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

 

Εξάλλου πέντε στρατηγοί και 29 συνταγματάρχες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους κατ εντολήν του υπουργού Εσωτερικών Εφκάν Αλά, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Τουλάχιστον 60 νεκροί στην πρωτεύουσα, οι νεκροί αναμένεται να φτάσουν μέχρι και τριψήφιο νούμερο.  

Εδώ το διάγγελμα του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν https://marketnews.gr/article/404524/to_diaggelma_tou_erdogan_se_upsulous_tonous_tha_timwrhtoun_oi_prodotes(video)

Κατά τη διάρκεια της έλευσης του Ερντογάν στο αεροδρόμιο 
 

Η παρακάτω φωτογραφία προέρχεται από δημοσιογράφος της Hurriyet, που συστεγάζεται με το CNN Turk, μετά την εισβολή πραξικοπηματιών στο κτίριο

 

 

 

 

 

 

 

Πολίτες έχουν ανακαταλάβει τον έλεγχο του αεροδρομίου Ατατούρκ, στην Κωνσταντινούπολη, που μέχρι πριν λίγη ώρα είχαν καταλάβει δυνάμεις του στρατού ενώ λέγεται ότι θα αρχίσει να λειτουργεί και πάλι κανονικά σε λίγη ώρα.

Σύμφωνα με το CNN Turk ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν προσγειώνεται στη χώρα ενώ μέσα στο σταθμό έχουν εισβάλει στρατιώτες και υπάρχουν όμηροι.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή περισσότεροι από 100 άνθρωποι φέρεται να συμμετείχαν στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, μερικοί εκ των οποίων έχουν συλληφθεί. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και 13 άτομα που προσπάθησαν να εισβάλλουν στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα ενώ αρκετοί είναι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με το Reuteurs υπάρχουν τραυματίας σε δρόμο της Άγκυρας.

Σύμφωνα με το δίκτυο NTV υπάρχουν δύο νεκροί σε συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ το μήνυμα που θα μεταφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο είναι ότι η Ελλάδα στηρίζει τη δημοκρατική και συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία.

Ο Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρώθηκε από το κίνημα του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Ακόμη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ότι το επιτελείο ελέγχει την κατάσταση.

Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, τονίζοντας πως ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Χουλούσι Ακάρ αφέθηκε ελεύθερος από τους πραξικοπηματίες.

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Τουρκίας TRT εκπέμπει και πάλι.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τη δημοκρατική και συνταγματική νομιμότητα και την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία.

Δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη: Υπήρξε μήνυμα διπλωματικών συμβούλων Ελλάδας – Τουρκίας. Μεταφέραμε μήνυμα στήριξης της νόμιμα εκλεγμένης κυβερνήσεως. Αύριο θα υπάρξει επικοινωνία του Αλ. Τσίπρα με Ερντογάν και Γιλντιρίμ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Αναντολού, βόμβα έπληξε το κτήριο του κοινοβουλίου της Τουρκίας στην Άγκυρα.

Υπήρξε νέα τηλεφωνική επικοινωνία Πρ. Παυλόπουλου – Ν. Αναστασιάδη.

Ακυρώνεται το προγραμματισμένο, για σήμερα το πρωί, ταξίδι του Υπουργού ΕΣΔΑ κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή στην Ρόδο και στην Χάλκη, λόγω των έκτακτων και σοβαρών εξελίξεων στην γειτονική Τουρκία.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ότι η απόπειρα διάπραξης ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος απέτυχε και οι πραξικοπηματίες συλλαμβάνονται τώρα.

Ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής Ισμαήλ Καχραμάν δήλωσε στον ίδιο σταθμό ότι το κοινοβούλιο της χώρας θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα, έπειτα από την απόπειρα του πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» της Τεχεράνης -μιας χώρας που γειτονεύει με την Τουρκία- για την απόπειρα πραξικοπήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Τουρκία και ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή στις κρατικές υπηρεσίες να βοηθήσουν τους Ρώσους υπηκόους οι οποίοι βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια να επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατόν.

 

Η μη κυβερνητική οργάνωση «ο συνασπισμός για τις κοινές αξίες» (AfSV), που συνδέεται με τον ιμάμη Φετχουλάν Γκιουλέν, καταδίκασε με ανακοίνωση της την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και άλλοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν νωρίτερα τον Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού υπάρχουν 17 νεκροί αστυνομικοί στο αρχηγείο των ειδικών δυνάμεων στην Άγκυρα. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή έως τώρα.

Στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ συνεχίζουν τις αεροπορικές επιχειρήσεις τους εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, χωρίς να επηρεάζεται από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» π πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος. Επίσης, υπάρχουν, άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης ενώ ήδη έχουν συλληφθεί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες.

Ο υπουργός Αμυνας Φικρί Ισίκ κάλεσε τους στρατιώτες να μην υπακούουν σε παράνομες διαταγές και να επιστρέψουν στις μονάδες τους.

Κατά των πραξικοπηματιών, σύμφωνα με την Ζαμάν, τάχθηκε ο αρχηγός του ναυτικού και της χωροφυλακής.

Σύμφωνα με το NTV μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε ελικόπτερο των πραξικοπηματιών στην Άγκυρα.

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ κάλεσε τους πραξικοπηματίες να παραιτηθούν.

 

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας έχει έρθει σε επαφή με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τώρα το προεδρικό αεροσκάφος φέρεται να κατευθύνεται προς το αεροδρόμιο της Ρώμης. Οι πληροφορίες παραμένουν έως και αυτή τη στιγμή συγκεχυμένες για τον Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα παραμείνει όλη τη νύχτα στο γραφείο του και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία τόσο με το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό όπως και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Μπαν Κι Μουν κάνει έκκληση για ηρεμία στην Τουρκία

Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να αποσαφηνίσουν την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα. “Ο γ.γ. παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία. Έχει γνώση των αναφορών για μια απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα. Τα Ηνωμένα Έθνη αναζητούν να αποσαφηνίσουν την κατάσταση που επικρατεί επί του εδάφους και απευθύνει έκκληση για ψυχραιμία”, δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού

Υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες κοντά στις γέφυρες του Βοσπόρου χωρίς ωστόσο να έχουν επιβεβαιωθεί.

Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για την «τύχη» του Ερντογάν. Αναφορές στα διεθνή πρακτορεία, ότι ταξιδεύει για Ρώμη

Συνεχίζουν να ακούγονται πυροβολισμοί στην Άγκυρα και νέες εκρήξεις στην τουρκική πρωτεύουσα

Σύμφωνα με το Reuters, ο στρατός έχει καταλάβει κομβικά σημεία και κτίρια ενώ όμως πληθαίνουν οι πολίτες που βγαίνουν στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Τουρκίας παρά την επιβολή του στρατιωτικού νόμου. 

Αρνήθηκε η Γερμανία άσυλο στον Ερντογάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αρματα μάχης περικυκλώνουν το κτήριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και ανοίγουν πυρ.

Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπό τον υπουργό, τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και τους επιτελείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία γίνεται ανήμερα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Κύπρο με την κυπριακή κυβέρνηση να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Τουρκία από την στιγμή που εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα. Σύμφωνα με το ΡΙΚ, έγινε σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Άμυνας, Χριστόφορου Φωκαΐδη, ενώ ενημερώθηκε και ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στην Μογγολία. Αρμόδια πηγή ανέφερε ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία Λευκωσίας -Αθήνας.

Πριν λίγα λεπτά, πλάνα έδειξαν ελικόπτερο να ανοίγει πυρ σε κτίριο, κατά πάσα πιθανότητα της Κρατικής Τηλεόρασης

Πλήθος κόσμου έχει βγει στους δρόμους, μετά το κάλεσα Ερντογάν

Όλες οι αεροπορικές πτήσεις της British Airways και της Lufthansa που είχαν προορισμό αεροδρόμια της Τουρκίας εκτρέπονται σε άλλους προορισμούς ή επιστρέφουν εκεί από όπου απογειώθηκαν

Σημειώνονται εκρήξεις στην Άγκυρα.

Δυνάμεις του στρατού υποχωρούν από το αεροδρόμιο Ατατούρκ, γεμίζει με πολίτες.

Ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς επιστρέφει στην Αθήνα.

Ο στρατός κατέβαλε το Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ακούγονται πυροβολισμοί σε συνοικίες της Κωνσταντινούπολης

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και πολιτική συνέχεια στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε να αποφευχθεί η αιματοχυσία στην Τουρκία και τα όποια πολιτικά ζητήματα υπάρχουν να διευθετηθούν εντός του πλαισίου του Συντάγματος της χώρας.

Διακόπηκε πριν από λίγο η εκπομπή του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου TRT

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για αυτή που ο Λευκός Οίκος αποκάλεσε «εξελισσόμενη κατάσταση” στην Τουρκία, χώρα-εταίρο της Ουάσινγκτον στο ΝΑΤΟ και σημαντικός σύμμαχός της στον αγώνα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε με ανάρτηση του στο Twitter ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα αντιδράσουν στην απόπειρα πραξικοπήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι θα γίνει ό, τι είναι απαραίτητο ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.

Πρόσθεσε πως πολλά σημαντικά κτίρια βρίσκονται υπό πολιορκία, ενώ κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην ανεχθούν οποιεσδήποτε ενέργειες ενάντια στην δημοκρατία.

Σύμφωνα με το Euronews, ο Ερντογάν κατηγορεί για το πραξικόπημα τον Fethullah Gulen

Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε διάγγελμα μέσω FaceTime και με βίντεο-μήνυμα είπε ότι το έθνος πρέπει να βγει στις πλατείες και να συγκεντρωθεί για αντιδράσει σε αυτή την εξέγερση και ότι θα πληρώσουν οι υπεύθυνοι.

Στην Τουρκία έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος. Διεθνή μέσα μεταδίδουν ότι ο Ερντογάν ζητά άσυλο στη Γερμανία

“Ο κοσμικός χαρακτήρας του τουρκικού κράτους υπό απειλή από τη σημερινή κυβέρνηση”

Ο Παρουσιαστής του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου TRT ανέγνωσε πριν σταματήσει η ζωντανή μετάδοση ανακοίνωση, εκτελώντας διαταγή, όπως διευκρίνισε εξαρχής, του τουρκικού στρατού.

Ο παρουσιαστής ανέφερε πως θα καταρτιστεί νέο Σύνταγμα το συντομότερο δυνατόν.

Πρόσθεσε ότι η δημοκρατική τάξη και ο κοσμικός χαρακτήρας του τουρκικού κράτους βρισκόταν υπό απειλή από τη σημερινή κυβέρνηση.

Διευκρίνισε ότι την εξουσία στην Τουρκία ανέλαβε ένα «συμβούλιο ειρήνης», το οποίο θα εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών.

Ο παρουσιαστής ανέφερε πως το «συμβούλιο ειρήνης» δεν θα επιτρέψει να διαταραχθεί η δημόσια τάξη. Η ελευθερία των πολιτών είναι εγγυημένη από το «συμβούλιο ειρήνης» ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής ή γλώσσας.

Πρόσθεσε ότι επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος σε όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία ανέφερε, ότι ο Ερντογάν βρίσκεται ακόμη στην εξουσία

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην ΕΕ χαρακτήρισε την απόπειρα πραξικοπήματος “σοβαρή” και ότι το κίνημα του στρατού “δεν αποτελείται απλά από μερικούς συνταγματάρχες”

Το γύρο του διδιακτύου εδώ και σχεδόν μία ώρα κάνουν εικόνες και βίντεο, τα οποία μεταδίδονται και από τα διεθνή πρακτορεία, με άρματα μάχης, στρατιώτες και ελικόπτερα στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη ενώ έκλεισαν και οι δύο γέφυρες του Βοσπόρου. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού ο στρατός ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την εξουσία της χώρας.

Σύμφωνα με το CNN Τουρκία υπάρχουν τανκς στους δρόμους. Υπάρχουν όμηροι στο στρατηγείο του στρατού στην Άγκυρα, μεταξύ των ομήρων ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων.

Συμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο  ειδήσεων Ανατολή  ο Ερντογάν είναι καλά. 

Σύμφωνα με το Reuters πάνω από την Άγκυρα πετούν μαχητικά και στρατιωτικά ελικόπτερα. Ο στρατός έχει καταλάβει το αεροδρόμιο Ατατούρκ, τον Βόσπορο και την κρατική τηλεόραση που έχει σταματήσει να εκπέμπει.

Σύμφωνα με τη Yeni Şafak, η οποία πρόσκειται στον Ερντογάν, δήλωσε ότι πρόκειται για στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ “γίνεται μία προσπάθεια” για πραξικόπημα αλλά «η κυβέρνηση δεν θα το επιτρέψει».

Συγκεκριμένα:  «.. Δεν θα βλάψει τίποτα την τουρκικη δημοκρατία Είναι λάθος να αποκαλέσουμε τα γεγονότα πραξικόπημα , αλλά πρόκειται για μία προσπάθεια από ένα μέρος του στρατού Οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν αυτό που χρειάζεται για να επιλυθεί η κατάσταση

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ήδη εισαγγελική εντολή να συλλαμβάνονται όσοι στρατιώτες είναι ένοπλοι και βρίσκονται στον δρόμο, ενώ ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, καλεί τους πολίτες να βγουν στους δρόμους. 

Παρατηρούνται δυσλειτουργίες στις τηλεπικοινωνίες και το ίντερνετ.

 

 

Facebook Comments