Από τα μακροοικονομικά στοιχεία των τελευταίων μηνών έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτό θα επιβεβαιωθεί εάν δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας, γεγονός που θα σημαίνει ότι υπάρχει πραγματική ανάπτυξη και όχι μόνο χρηματιστηριακή.

Βέβαια, δεν είμαστε οπαδοί της αμερικανικής διαφάνειας στα στοιχεία αυτά, αλλά εξυπηρετούν το στόχο που λέγεται μείωση της ανεργίας και επομένως επηρεάζουν τις αγορές.

Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, όμως, έχει κάποιες βαθύτερες συνέπειες. Μια από αυτές είναι η άνοδος του πετρελαίου. Τι δείχνουν τα στοιχεία για την εξέλιξη αυτή; Τους τελευταίους μήνες οι εκθέσεις της ΙΕΑ έδειχναν ότι η Αμερική έχει αρχίσει να γίνεται εξαγωγέας πετρελαίου και να μην εξαρτάται από τις εισαγωγές. Είναι προφανές ότι η Αμερική θα έχει τεράστιο όφελος από την άνοδο των τιμών.

Από την άλλη, υπάρχει εδώ και δεκαετίες μια συμφωνία μεταξύ του ΟΠΕΚ και των ΗΠΑ, η οποία λέει ότι θα επιτρέπεται άνοδος των τιμών του πετρελαίου εφόσον τα κέρδη από την άνοδο τοποθετούνται στην αγορά μετοχών (κυρίως) και στην αγορά ομολόγων (δευτερευόντως). Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ συμπεριλαμβάνονται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους πιστωτές των ΗΠΑ.

Άρα εκ πρώτης όψεως η Αμερική δε δείχνει να πλήττεται από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Σίγουρα όμως υπάρχει ένα θέμα για την Ευρωζώνη η οποία ναι μεν βρίσκεται σε ύφεση, αλλά με τις τιμές του πετρελαίου να απογειώνονται, τα δημοσιονομικά στοιχεία αρχίζουν να γίνονται εξαιρετικά αρνητικά. Η Ευρωζώνη μπορεί να ελπίζει σε μια εξέλιξη. Και όταν λέμε Ευρωζώνη εννοούμε κυρίως τις χώρες με βιομηχανική παραγωγή που επηρεάζονται άμεσα και δευτερευόντως τις πληγωμένες χώρες που βλέπουν την αύξηση των τιμών του μαύρου χρυσού να τους προκαλεί δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Ποια είναι λοιπόν η άμυνα για τη Γερμανία (και για τους υπολοίπους) και ποιες ευκαιρίες δημιουργεί; Η απάντηση έρχεται από το παρακάτω γράφημα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πετρέλαιο (μαύρη γραμμή) και EUR/USD (κόκκινη-πράσινη γραμμή) έχουν κατά παράδοση θετική συσχέτιση. Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνταν μια απόκλιση για την οποία είχαμε επισημάνει ότι χρειάζεται προσοχή. Όπως φαίνεται ξεκάθαρα, η άνοδος για το ευρώ ήταν δυναμική όταν το πετρέλαιο πέρασε πάνω από τα $105,00. Αυτό δείχνει ότι η Γερμανία θα προσπαθήσει να αμυνθεί έναντι της ανόδου του πετρελαίου. Άρα, αν αυτό συνεχιστεί και δούμε το πετρέλαιο να κατευθύνεται προς τους επόμενους στόχους των $110,00 και $115,00, η ισοτιμία EUR/USD θα σημειώσει σημαντική άνοδο.

Αυτή είναι μια εξέλιξη που ικανοποιεί τους Αμερικάνους, οι οποίοι βλέπουν το δολάριο να είναι σταθερά υποτιμημένο με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι εξαγωγές και αυτό να αυξάνει την εταιρική κερδοφορία των αμερικανικών εταιρειών. Αυτό θα αποτελέσει και στήριξη για την περαιτέρω άνοδο των μετοχών. Ένα ακόμα μάθημα από τους Αμερικανούς για το πώς  το χρηματοπιστωτικό σύστημα δουλεύει υπέρ της πραγματικής οικονομίας.

Facebook Comments