Τρία στελέχη της FOMC, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα, υιοθέτησαν μια hawkish ρητορική. Άραγε προσπαθούν να διαμορφώσουν κλίμα ενόψει της συνεδρίασης της FOMC στις 20-21 Σεπτεμβρίου ή να προετοιμάσουν τις αγορές για μια αύξηση επιτοκίων; Επίσης, είναι πιθανή μια αύξηση επιτοκίων πριν από τις αμερικανικές Προεδρικές εκλογές στις 8 Νοεμβρίου;

Την Κυριακή, ο Stanley Fischer, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και δήλωσε ότι μια αύξηση επιτοκίων εντός του 2016 παραμένει πιθανή. Την Παρασκευή, ο John Williams, της Fed του San Francisco, τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία είναι ιδιαίτερα ισχυρή για να ανταπεξέλθει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων. Την Πέμπτη, ο William Dudley είχε επισημάνει τη θεαματική βελτίωση της αγοράς εργασίας. Και οι τρεις θεωρούνται ότι ανήκουν στο στενό πυρήνα συνεργατών της Janet Yellen. Οι δηλώσεις αυτές έγινα μόλις λίγες ημέρες πριν από την ομιλία της Yellen στο Jackson Hole και οι αναλυτές θεωρούν πλέον ως πιθανότερο σενάριο να υπάρξει μια ξεκάθαρη hawkish στροφή και από τη Yellen. 

Σε κάθε περίπτωση, η Fed έχει πέσει έξω στους υπολογισμούς της, καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο που πραγματοποίησε την πρώτη αύξηση επιτοκίων, είχε υπολογίσει ότι το 2016 θα υπάρξουν 4 αυξήσεις επιτοκίων. Στο MoneyReport.gr είχαμε διαφβνήσει και είχαμε τονίσει ότι στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρξει μόνο μια αύξηση επιτοκίων και αυτή όχι πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit. 

Τι συμβαίνει όμως στις συνεδριάσεις της Fed, οι οποίες πραγματοποιούνται μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις Προεδρικές εκλογές; Σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα, από το 1950, έχουν υπάρξει 4 φορές όπου η Fed αύξησε τα επιτόκια λίγες εβδομάδες πριν από τις Προεδρικές εκλογές.

23 08 16 fedelections
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι σχεδόν μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές και φαντάζει σχεδόν απίθανο να υπάρξει απόφαση τότε. Οι αγορές προεξοφλούν μια αύξηση επιτοκίων το Σεπτέμβριο σε ποσοστό 15%, δηλαδή αδιάφορο.

Facebook Comments