Υποχώρηση για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο κατέγραψε η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Δευτέρα από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών.

Συγκεκριμένα, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013 η Κίνα απήλαυσε ανάπτυξη της τάξης του 7,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ποσοστό που είναι όμως μικρότερο από το 7,7% που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο και το 7,9% που παρατηρήθηκε στα τέλη του 2012.

Το Πεκίνο έχει θέσει ως αναπτυξιακό στόχο το 7,5% για ολόκληρο το 2013, ποσοστό εντυπωσιακό μεν, που θα ισούται όμως με το χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης για τον ασιατικό γίγαντα σε βάθος δύο δεκαετιών.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Γραφείου Στατιστικών, Σενγκ Λαϊγιουάν, η νέα υποχώρηση της ανάπτυξης οφείλεται στην «παρακμάζουσα δυνητική παραγωγικότητα» της Κίνας, ήτοι το γεγονός ότι μία επένδυση δεν μπορεί πλέον να αποφέρει τα ίδια οφέλη σε σχέση με το παρελθόν.

Παράλληλα, ο κ. Σενγκ στάθηκε στο «πολύπλοκο και σκληρό» διεθνές περιβάλλον, πιθανότητα ως αναφορά στις συνθήκες που παρατηρούνται στην Ευρώπη και πλήττουν την ζήτηση για κινεζικές εξαγωγές.

Πέραν αυτών των παραγόντων ωστόσο, όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές, η υποχώρηση της ανάπτυξης πηγάζει και από την αδυναμία της κυβέρνησης να περιορίσει τον αναποτελεσματικό δανεισμό από το αποκαλούμενο «σκιώδες τραπεζικό σύστημα», που γεννά κινδύνους «πιστωτικής φούσκας».

Facebook Comments