Βελκουλέσκου: Μειώστε συντάξεις – ΦΠΑ – Αφορολόγητο – Κόκκινα δάνεια – Δαπάνες
H βόμβα που όλοι φοβόντουσαν ότι θα πέσει από τους δανειστές και θα μπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, φαίνεται να... απασφάλισε
H βόμβα που όλοι φοβόντουσαν ότι θα πέσει από τους δανειστές και θα μπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, φαίνεται να... απασφάλισε
H βόμβα που όλοι φοβόντουσαν ότι θα πέσει από τους δανειστές και θα μπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, φαίνεται να… απασφάλισε. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, οι εκπρόσωποι των Θεσμών, κυρίως όμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η εκπρόσωπος Ντέλια Βελκουλέσκου θέτει θέμα μείωσης και των συντάξεων των σημερινών συνταξιούχων.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά το ΔΝΤ ζητά να υπάρξει «αναπροσαρμογή του υπολογισμού των συντάξεων και για τους σημερινούς συνταξιούχους», μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν για όσους θα βγουν στο μέλλον στη σύνταξη.
Το σενάριο περαιτέρω μείωσης συντάξεων, έπειτα από το «ψαλίδι» που έπεσε στο ΕΚΑΣ ή στα υψηλά ποσά, αναμένεται να προκαλέσει αναταραχή στην κυβέρνηση η οποία έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Λέει χαρακτηριστικά το κείμενο συμπερασμάτων: «Προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για απαραίτητες κοινωνικές δαπάνες που θα προστατεύουν τις ευάλωτες ομάδες και θα παρέχουν απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες, , είναι απαραίτητη μια περαιτέρω μείωση των τρεχουσών συντάξεων, και αυτό μπορεί να γίνει με το ξεπάγωμα των σημερινών συντάξεων και με την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου για τις παροχές.
Πρέπει να αποφευχθούν οι περαιτέρω οριζόντιες διακριτικές περικοπές δαπανών, είτε αυτόματες, είτε όχι, γιατί δεν βοηθούν την ανάπτυξη και δεν είναι βιώσιμες».
Παράλληλα, το ΔΝΤ ζητά εξειδίκευση κάποιων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους προκειμένου να ολοκληρωθεί η έκθεση βιωσιμότητας. Οπως αναφέρει «χρειάζεται αναπροσαρμογή του μείγματος προς περισσότερο αναπτυξιακές πολιτικές.
Κάνει λόγο για τα κόκκινα δάνεια τα οποία πρέπει να μειωθούν το γρηγορότερο για να ανακάμψουν οι χορηγήσεις.
Το ΔΝΤ αποδομεί και την πρόβλεψη των άλλων μερών του κουαρτέτου οι οποίοι ζητούν πλεόνασμα 3,5% λέγοντας ότι ο στόχος αυτός είναι «μη ρεαλιστικός».
Ζητά επίσης το πλήρες άνοιγμα των υπόλοιπων κλειστών επαγγελμάτων, για τη δημιουργία ανταγωνισμού, και τη διευκόλυνση παροχής αδειών για επενδύσεις και για ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και με μέτρα για την ευθυγράμμιση των πλαισίων της Ελλάδας για τις συλλογικές απολύσεις και την συλλογική δράση με διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.
Τέλος, τονίζει το Ταμείο πως η ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα πρέπει να γίνει αλλά να βασίζεται σε ρεαλιστικούς στόχους.
Ολόκληρο το κείμενο των συμπερασμάτων
Facebook Comments