Τις δυνάμεις της κρατά η αγορά συναλλάγματος ενόψει της ετήσιας κατάθεσης του προέδρου της Fed, Ben Bernanke, αργότερα στο Κογκρέσο αλλά και της δημοσιοποίησης του Beige Book για την πορεία των διαφόρων περιφερειών της Fed.

Με τη μεταβλητότητα να βρίσκεται στο μενού λόγω της ομιλίας του Bernanke, η μόνη σημαντική κίνηση που προηγήθηκε ήταν αυτή της στερλίνας που άγγιξε τα υψηλά 2 εβδομάδων έναντι του δολαρίου μετά την απρόσμενη ομόφωνη απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει αμετάβλητο το πρόγραμμα αγοράς assets στα 375 δισ. στερλίνες παρά την έντονη πεποίθηση των αγορών ότι ο νέος διοικητής της Marc Carney θα είχε ταχθεί υπέρ της επέκτασης της στήριξης.

Αναφορικά με την ομιλία Bernanke, το ερώτημα είναι ποιο δρόμο θα επιλέξει: αυτόν που ακολούθησε στις 19 Ιουνίου όταν προετοίμασε το έδαφος για τη μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων ή αυτόν με τις αρνητικές πτυχές που διάβηκε στις 10 Ιουλίου; Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο πρόεδρος της Fed θα επιμείνει στον δεύτερο δρόμο, επιμένοντας σε μια μεγαλύτερη βελτίωση της αγοράς εργασίας (ανεργία κάτω του 7%) και σε έναν υψηλότερο πληθωρισμό πριν προχωρήσει τελικά στην σταδιακή μείωση του QE. Αναλυτές και επενδυτές είναι μοιρασμένοι σε δύο στρατόπεδα: σε αυτούς που περιμένουν μείωση του QE αρχής γενομένης από το Σεπτέμβρη και σε αυτούς που αναμένουν πιο χαμηλούς τόνους από τον πρόεδρο της Fed.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Bernanke θα επιχειρήσει να διαχωρίσει τη μείωση του QE από μια ταυτόχρονη αύξηση στα επιτόκια, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί πριν το 2015, αρκετά μετά τη λήξη της θητείας του στη Fed.

Το διπλό-αντιθετικό μήνυμα της Fed θα συνεχιστεί, δηλώνει, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Michael Gapen, αναλυτής της Barclays Plc στη Νέα Υόρκη και πρώην οικονομολόγος της Fed. «Η προοπτική τείνει προς ένα περιβάλλον στο οποίο μπορεί να ξεκινήσει η μείωση του QE- επομένως θετικοί τόνοι για τη μείωση και αρνητικοί τόνοι για μια αύξηση στα επιτόκια».

Το δολάριο αναμένεται να βρεθεί υπό νέα πίεση σήμερα αν το συμπέρασμα από τη σημερινή ομιλία Bernanke επικεντρωθεί στην ανάγκη συνέχισης της στήριξης και στην άμεση διασύνδεση των οικονομικών ανακοινώσεων με την απόφαση για μείωση των αγορών assets, επισημαίνει ο αναλυτής του DailyFX, Ilya Spivak.

Facebook Comments