Σε ρυθμούς… Σόιμπλε αναμένεται να κινηθεί σήμερα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, αν και είναι κοινός τόπος όλων των εμπλεκομένων ότι πρόκειται για φιέστα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών εν όψει της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία.

Η αγορά μπορεί να κατάφερε να επαναπροσεγγίσει τις 830 μονάδες, πλην όμως, οι ανησυχίες παραμένουν και μάλιστα κορυφώνονται όσο δεν υπάρχει φως ως προς την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στη χώρα μας μετά το 2014.

Κι ενώ ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς προανήγγειλε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 23% που είναι σήμερα, οι επενδυτές τελούν εν αναμονή περιμένοντας τα σινιάλα της ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα ξένοι τοποθετούνται μαζικά στην Alpha Bank, βλέποντας το ανταγωνιστικό p/bv σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που προσεγγίζει τα επίπεδα του 0,50. Επίσης, σημαντικό είναι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και για την Πειραιώς, αν και η μετοχή έδειξε χθες να μένει από καύσιμα.

Τρεις ημέρες υπό πίεση τελεί η μετοχή της ETE, ενώ τη σκυτάλη στις ρευστοποιήσεις ξαναπήραν οι πωλητές στη Eurobank. Σύμφωνα με την αγορά, αποκαθίστανται τυχόν αδικίες στο ταμπλό μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο γενικός δείκτης ανέβηκε κατά 1,72% στις 832, 73 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 49,4 εκατ. ευρώ περίπου.

«ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΑΤΑΛΥΤΩΝ»

«H ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ήδη καταγράφει απώλειες από την αρχή του έτους πάνω από 10% αν και ενδιάμεσα είχε καταγράψει κέρδη που ξεπερνούσαν το 25%! Στην παρούσα φάση ο πολιτικός κίνδυνος επανέρχεται», υποστηρίζει ο κ. Δ. Τζάνας, σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Οπως αναφέρει, «την αγορά χαρακτηρίζει η έλλειψη καταλυτών, καθώς οι ιδιωτικοποιήσεις και οι άλλες μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν, ενώ η ύφεση βαθαίνει οδηγώντας σε σημαντική υστέρηση τα δημόσια έσοδα και προβληματική την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν συντελέστηκε με τη χρησιμοποίηση κεφαλαίων μακράς πνοής με αποτέλεσμα το χώνεμα των νέων τίτλων να οδηγήσει ακόμη και σε καταβύθιση των τιμών των μετοχών τους (με την εξαίρεση εκείνης της Alpha Bank).

Παράλληλα, η διατήρηση του τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα της αγοράς συμπαρασύρει σε πλαγιοκαθοδικές κινήσεις ακόμη και τις μετοχές κερδοφόρων εταιρειών, με υψηλές μερισματικές αποδόσεις και υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση. Ας επισημανθεί, επίσης, ότι η ταξινόμησή του ΧΑ στις αναδυόμενες αγορές δεν το ευνοεί καθώς σημειώνεται αποεπένδυση διεθνώς σε αυτές τις αγορές, ενώ το ΧΑ επιπλέον αδυνατεί να διαμορφώσει πειστικό growth story για το εγγύς μέλλον. Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η δραματική αφυδάτωση της αξίας των συναλλαγών καθώς έχει ελαχιστοποιηθεί η συμμετοχή των επενδυτών.

Ωστόσο, αν και το ΧΑ αδυνατεί να εκθρέψει θετικές προσδοκίες στην παρούσα φάση, δεν πρέπει να απομακρυνθεί από τα «επενδυτικά ραντάρ». Ο λόγος; Το μέγεθός τους είναι τόσο μικρό που οποιαδήποτε «καλή είδηση» (η συνάντηση Σαμαρά – Obama ενδεχομένως?) μπορεί να μοχλευθεί κατά τρόπο που εύκολα να πολλαπλασιάσει τον αναιμικό τζίρο των τελευταίων συνεδριάσεων επαναφέροντας σε ανοδική τροχιά τις βασικές δεικτοβαρείς μετοχές και σταδιακά περισσότερες. Ας τηρήσουμε λοιπόν στάση αναμονής».

Η COMMERZBANK

Σύμφωνα με την Commerzbank, τρία είναι τα αγκάθια της ελληνικής οικονομίας.

1. Η μείωση του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα διαφαίνεται πολύ πιο δύσκολη και η τράπεζα εκτιμά ότι θα διαρκέσει περισσότερο χρόνο. Η πιθανότητα δυσαρέσκειας της τρόικας είναι μεγάλη, παρ όλα αυτά η τράπεζα δεν βλέπει τον λόγο να κλείσει η στρόφιγγα των δόσεων στη χώρα.

Παρ ότι η κινητικότητα και οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα δεν προχωρούν με βάση το πρόγραμμα, τόσο οι αναλυτές όσο και οι πολιτικοί ηγέτες αναγνωρίζουν ότι στο κομμάτι της δημοσιονομικής πολιτικής η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο και είναι εντός των στόχων του προγράμματος.

Γι αυτό και η τρόικα δεν έχει καμία πρόθεση και επιθυμία να προκαλέσει γι αυτόν τον λόγο κυβερνητική κρίση και να πέσει η κυβέρνηση, προκαλώντας εκλογές.

2. Το μεγάλο πρόβλημα, στο οποίο ακόμη αναζητείται λύση, είναι το χρηματοδοτικό κενό το οποίο ανέρχεται σε περίπου 5 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο προκύπτει από τη μη μετακύλιση των κερδών των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών, από την καθυστέρηση των απολύσεων και της κινητικότητας στο Δημόσιο και τέλος από τη μη επίτευξη των στόχων από τις αποκρατικοποιήσεις. Η τράπεζα αναμένει αναζωπύρωση της συζήτησης για περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας μετά τις γερμανικές εκλογές, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές.

3. Το χρέος της Ελλάδας αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο, ενώ νέα βοήθεια υπό τη μορφή δανείων δεν πρόκειται να βοηθήσει σημαντικά. Για να γίνει το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, η χώρα χρειάζεται υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το συντομότερο, ώστε να απορροφήσουν τους κραδασμούς από αυτό, από την ύφεση και την ανεργία. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα είδους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τον επίσημο τομέα, ο οποίος τώρα κατέχει από αυτό το 75%. Αυτό αναμένεται κάποια στιγμή να συμβεί, καθ ότι η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σημαντικά, αν καταφέρει μεσοπρόθεσμα να έχει πλεόνασμα και να μην χρειάζεται να καλύπτει τις δαπάνες με νέα δάνεια.

 

ΧΣ

Facebook Comments