Τους… ακατόρθωτους στόχους του προϋπολογισμούς σχολιάζει η Citi σε νέο της note, προβλέποντας ότι θα αναθεωρηθούν, ενώ εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αυτό το μήνα.

Όπως σημειώνει, ο προϋπολογισμός του 2017 περιλαμβάνει τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας που συμφωνήθηκαν με τους διεθνείς δανειστές την άνοιξη, ως μέρος του προγράμματος διάσωσης. Περιλαμβάνει νέους φόρους, αυξήσεις των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και περικοπές στις συντάξεις συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ (1,9% του ΑΕΠ), εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ είναι υψηλότεροι φόροι. Η κυβέρνηση έθεσε ένα στόχο για πρωτογενές έλλειμμα στο 1,8% του ΑΕΠ, λίγο πιο πάνω από τον στόχο του προγράμματος  ύψους 1,75%, και πάνω από το 0,6% που αναμένεται το 2016. Οπροϋπολογισμός υποθέτει μια ισχυρή ανάκαμψη του πραγματικού ΑΕΠ το 2017, στο 2,7%, μετά από ύφεση 0,3% το 2016.

Όπως τονίζει η Citi, οι διεθνείς οικονομολόγοι αναμένουν σε μέσο όρο ανάπτυξη της τάξης του 0,9% στην Ελλάδα το 2017, ενώ η ίδια “βλέπει” την ανάπτυξη να διαμορφώνεται χαμηλότερα, στο 0,5%.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ασυνεπής, συνδυάζοντας την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη με έναν νέο γύρο δημοσιονομικής λιτότητας, που είναι πιθανό να συμπιέσει την εγχώρια ζήτηση.

Όπως επισημαίνει είναι απίθανο η κυβέρνηση να αυξήσει το πλεόνασμα κατά 1,2% σε ένα έτος, έτσι ώστε να καλύψει το 1,8% του ΑΕΠ που είναι πλέον ο στόχος. Ετσι, όπως υπογραμμίζει, το μόνο σίγουρο είναι πως θα υπάρξει αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων μέσα στα επόμενα τρίμηνα.

Παράλληλα η Citi αναφέρεται και στην τελευταία δημοσκόπηση που δείχνει άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της Νέας Δημοκρατία και του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισημαίνει, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να χάνει δημοτικότητα κυρίως προς όφελος της Ν.Δ, αντί των ακραίων κομμάτων, εν μέσω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας για την έλλειψη οικονομικής βελτίωσης και αύξησης της λιτότητας.

Ωστόσο, όπως τονίζει δεν αναμένεται να υπάρξουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, παρά μόνο ανασχηματισμός ο οποίος θα ακολουθήσει μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 13 – 16 Οκτωβρίου.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments