Εν αρχή ην ο Λόγος. Στην περίπτωσή μας ως αιτία ή απλά ως δικαιολογία. Όπου Λόγος τώρα ας βάλουμε ν. 4336/2015 ήτοι τον νόμο με τον οποίο κυρώθηκε απο τη Βουλή το τρίτο μνημόνιο. Στη συνέχεια προφανώς για λάθος Λόγο, αποφασίσαμε να ψηφίσουμε έναν Νόμο προκειμένου οι Γενικοί Γραμματείς αντί να διορίζονται με κομματικά κριτήρια να επιλέγονται με διαφάνεια και αξιοκρατία μέσα από ένα Μητρώο Στελεχών με στόχο: α) να αποπολιτικοποιήσουμε τη δημόσια διοίκηση και β) να αποκτήσουμε συνέχεια ως Κράτος. Στο παρά πέντε της ψήφισης του μετέπειτα ν. 4369/2016 ξεκινήσαμε τις αλλαγές a la grecque : 

Βήμα 1ο: Κάναμε ένα βήμα και δημιουργήσαμε όπως είχαμε προγραμματισεί ένα Μητρώο Επιτελικών Στελεχών αντί όμως να επιλέγουμε μέσω αυτού τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων αποφασίσαμε οτι αυτό πάει πολύ.

Βήμα 2ο: Έτσι, δημιουργήσαμε έναν νέο θεσμό αυτόν του Διοικητικού Γραμματέα για να επιλέγουμε αξιοκρατικά αυτούς που θα τον στελεχώσουν. 

Βήμα 3ο: Για να ενισχύσουμε τον νέο θεσμό αποφασίσαμε το πώς θα επιλέγουμε Διοικητικούς Γραμματείς αλλά όχι το τι θα κάνουν (μια ήσσονος σημασίας λεπτομέρεια την οποία παραπέμψαμε σε χρόνο μέλλοντα). 

Βήμα 4ο: Εντός του ίδιου έτους ψηφίσαμε έναν δεύτερο Νόμο (4389/2016). Μέσα σε αυτόν ξεκαθαρίζουμε οτι δεν πρόκειται να καταργήσουμε τους Γενικούς Γραμματείς απλά να προσθέσουμε ένα ακόμα επίπεδο διοίκησης που θα επιλέγουμε αξιοκρατικά για να προϊσταται της διοικητικής ιεραρχίας. Το τι θα κάνει πρακτικά αυτό το νέο επίπεδο διοίκησης το αφήσαμε πάλι ως ζήτημα προς ρύθμιση (ΠΔ to come).

Βήμα 5ο: Ενώ ακόμα δεν έχουμε καλά καλά διορίσει Διοικητικούς Γραμματείς λέμε “αφού δούλεψε τόσο καλά στην Κεντρική Διοίκηση ας επεκτείνουμε το μοντέλο στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄”. 

Βήμα 6ο: Ξεσηκώνονται οι Ενώσεις των ΟΤΑ Α΄και Β΄ βαθμού και λένε: Όχι στον θεσμό του Διοικητικού Γραμματέα γιατί πλήττει την αυτοδιοίκηση ίσως γιατί το να υπάρχει διοίκηση ανεξάρτητη από τον αιρετό που να εφαρμόζει τη νομιμότητα πάει την μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω. 

Βήμα 7ο: …λίγες μέρες μετά το παραπάνω αυθεντικό και πρωτοπόρο επιχείρημα διάβασα σε άρθρο ημερήσιας εφημερίδας: «Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες γύρω από το σχετικό ζήτημα……..το υπουργείο δεν έχει καμία διάθεση ούτε κανένα λόγο να προχωρήσει σε μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση».

Θα ηταν εύκολο το λάθος να είναι της εκάστοτε κυβέρνησης. Δυστυχώς την ξεπερνά και σε μεγάλο βαθμό μας ορίζει.

Facebook Comments