Ο υπουργός επικρατείας Νίκος Παππάς μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη. Κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξανασκεφτεί τη στάση του για το Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
«Η ΝΔ θα πρέπει το ξανασκεφτεί για το ΕΣΡ»

Τόνισε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει την ανάγκη συγκρότησης του ΕΣΡ.
«Αρμοδιότητα της Βουλής να συγκροτήσει το Συμβούλιο, ο πρόεδρος είχε κάνει τρεις προσπάθειες και ποτέ δεν συγκροτήθηκε. Με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ προχωρήσαμε στη διαγωνιστική διαδικασία. Δυστυχώς για τα τηλεοπτικά μας πράγματα η ΝΔ δεν συναίνεσε στη συγκρότηση του ΕΣΡ»

Επίσης, επεσήμανε τις αντιξοότητες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού αναφορικά και με το ΕΣΡ.
«Μου ήταν πολύ δύσκολο να διεξάγω το διαγωνισμό. Έχουμε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα λόγω της διαδικασίας. Γιατί συμμετείχαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Έπρεπε να τηρήσουμε το νόμο και να πάμε το ΕΣΡ σε μόνιμη συγκρότηση και να παύσουμε τα μέλη των οποίων η θητεία έχει λήξει.»

Υπενθύμισε και τη στάση του Θεόδωρου Ρουσόπουλου και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στο ΕΣΡ.
«Όταν είχαμε το νόμο Ρουσόπουλου, όταν ερωτήθη για τον αριθμό των αδειών, είπε ότι “δεν θα σας πω” γιατί δεν υπάρχει χάρτης συχνοτήτων. Βρεθήκαμε ενώπιον ενός θεσμικού αδιεξόδου. Έγινε όμως ένας διαγωνισμός – κατέρρευσε η προπαγάνδα ότι εμείς βάλαμε τους αρεστούς»

Ανέφερε ξανά το υψηλό τίμημα των τηλεοπτικών σταθμών υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να προχωρήσουμε παρακάτω». Χαρακτήρισε την πρότερη κατάσταση από το διαγωνισμό ως «αντισυνταγματική πραγματικότητα».

Προκαλώντας την αντίδραση της δημοσιογράφου Σίας Κοσιώνη μίλησε για «δομική στρέβλωση», «στρεβλή σχέση» και «αεροπειρατία». Απέδωσε τις ευθύνες στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών καθώς προκαλούσαν ένα καθεστώς αλληλεξαρτήσεων για το δικό τους συμφέρον και εις βάρος του Δημοσίου. Εγκάλεσε τη Νέα Δημοκρατία καλώντας την ταυτοχρόνως να απαντήσει γιατί δε διεξήγαγε το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών τα προηγούμενα χρόνια.

Υποστήριξε ότι η ποιότητα των προγραμμάτων διασφαλίζεται και επικεντρώθηκε στην οικονομική βιωσιμότητα των καναλιών.
«Το βασικό μας επιχείρημα είναι το θέμα της οικονομική βιωσιμότητας. Αυτή ήταν η ρίζα της διαπλοκής όμως. Ήταν το λεγόμενο τρίγωνο της διαπλοκής και αυτό ακριβώς κάνουμε, βάλαμε κανόνες και αδειοδοτούμε».

Ερωτηθείς για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών και τη φερεγγυότητα της μελέτης του Ινστιτούτου Φλωρεντίας, υπεραμύνθηκε αυτής και προσέθεσε ότι μελέτες της χρησιμοποιούνται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Δήλωσε ότι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ασκούν πιέσεις προς τους δικαστές ενώ σχολίασε και τα δελτία ειδήσεων λέγοντας: «που κάθε άλλο παρά δελτία ειδήσεων είναι».

Σε περίπτωση αντισυνταγματικότητας του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες απάντησε:
«Εάν ο διαγωνισμός ακυρωθεί, εάν το δημόσιο αναγκαστεί να επιστρέψει τα χρήματα γυρίζουμε πίσω στο παλιό καθεστώς. Η ανάγκη για συγκρότηση ΕΣΡ ήταν είναι και θα είναι εκεί και θα την υπηρετούμε συστηματικά. Εγώ τι μπορώ να κάνω εάν ο διαγωνισμός κριθεί αντισυνταγματικός;  Εάν μου αφαιρεθεί η αρμοδιότητα από το ΣτΕ τι μπορώ να κάνω; Αν κριθεί αντισυνταγματικός ο διαγωνισμός δεν θα έχει νομική βάση.».

Όσον αφορά την τροπολογία σημείωσε:
«Αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνουμε αλλαγές στην τροπολογία που θα τύχουν ευρύτερων συναινέσεων. Θα είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και ιδέες μέχρι και την τελευταία στιγμή.».

Τέλος, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο εκλογών, σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο και δήλωσε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα δικαιωθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο «όπως δικαιώνεται στη συνείδηση του λαού»

Facebook Comments