Το 2017 η Ευρώπη θα κυριαρχηθεί από την πολιτική, αλλά αναμένεται να λάβει και στήριξη από αυτήν, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs. Το νέο έτος θα χαρακτηριστεί από τρεις κατηγορίες… πολιτικής. Τους εκλογείς, τους αποστάτες και τους προστάτες. Όπως σημειώνει, εθνικές εκλογές θα λάβουν χώρα στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ αναμένονται πρόωρες εκλογές στην Ιταλία.

Οι εντάσεις που θα φέρουν οι εκλογικές αναμετρήσεις μπορεί να απειλήσουν την περιοχή, ωστόσο η συνεργασία μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής θα διασφαλίσουν την οικονομική ανάκαμψη.

Σε ότι αφορά τους αποστάτες, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ως στόχο να προχωρήσει την αποχώρησή του από την ΕΕ μέχρι το τέλος του Μαρτίου με τις διαπραγματεύσεις να αναμένεται να είναι θορυβώδεις. Τέλος, σε ότι αφορά τους προστάτες, μετά την έντονη πολιτική ατζέντα αυτής της χρονιάς, τα ηνία της διαφύλαξη της ανάκαμψης της ζώνης του ευρώ θα λάβει η ΕΚΤ η οποία με τις αγορές assets θα συνεχίσει να δημιουργεί το δημοσιονομικό περιθώριο που απαιτείται για την οικονομική ανάπτυξη.

Όπως επισημαίνει, το σύνηθες χρονοδιάγραμμα των συνόδων κορυφής (Eurogroup, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ECOFIN) θα λάβει χώρα το 2017. Το Brexit θα φέρει σίγουρα νέες διαφωνίες, αλλά η Ελλάδα παραμένει ένα παλιό “μήλον της Έριδος” – ειδικά εν μέσω των συνεχιζόμενων διαφορών μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών της χώρας και του ΔΝΤ, γύρω από τους δημοσιονομικούς στόχους που ενσωματώνονται στην τρέχουσα συμφωνία διάσωσης.

Σε ότι αφορά τις πιο κρίσιμες ημερομηνίες για τη χώρα, η GS σημειώνει Ελλάδα έχει μια πληρωμή ύψους 1,5 δισ. ευρώ στον ESΜ στις 27 Φεβρουαρίου, μόλις πάνω από 1 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ στις 20 Απριλίου,  2 δισ. ευρώ στους ιδιώτες επενδυτές στις 17 Ιουλίου, σχεδόν 4 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου, και 1,5 δισ. ευρώ στον ΕSM στις 27 Αυγούστου (εκτός από τις μικρότερες πληρωμές σε όλη την διάρκεια του 2017).

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments