Όχι τυχαία φέρει την προσωνυμία “Πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών” καθώς ανέδειξε μεγάλες προσωπικότητες και στα γράμματα και στις τέχνες. Τα Ιωάννινα είναι χτισμένα στην όχθη της λίμνης Παμβώτιδας και μαγεύουν με την ομορφιά τους και την ιστορία αιώνων που κουβαλάνε. Θα περπατήσετε στα σοκάκια με το καθαρό οξυγόνο και τη μυρωδιά τζακιού, θα θαυμάσετε την ηπειρώτικη κουλτούρα και θα κάνετε κάπου στάση για τσίπουρο και μεζεδάκια. Μια ζωντανή πόλη 100.000 κατοίκων σας περιμένει να την εξερευνήσετε.

Τι να δείτε

  • Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη. Διαθέτει σχεδόν 150 κέρινα ομοιώματα και 36 ιστορικά θέματα και είναι όλα εμπνευσμένα από μεγάλα γεγονότα της Ελλάδας. Η Επανάσταση του 1821 και ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σας. Ο Βρέλλης πέρασε τουλάχιστον 10 χρόνια στο εργαστήριο του κάτω από αντίξοες συνθήκες σμιλεύοντας τα ομοιώματα του, όμως το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. (καθημερινά 10πμ-4μμ, είσοδος 6 ευρώ, τηλ. 26510 92128 / www.vrellis.gr)​
  • Λίμνη Παμβώτιδα και το νησάκι της. Η λίμνη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα και η αλιευτική της εκμετάλλευση έχει βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Ο ποδηλατόδρομος κατά μήκος της όχθης μέχρι τον Κατσικά θα σας χαρίσει υπέροχες εικόνες μέσα στο πράσινο και το υδάτινο στοιχείο. Μέσα στα ακύμαντα νερά της υπάρχει το Νησάκι ένας γραφικότατος οικισμός που φιλοξενεί περίπου 350 κατοίκους, ένα ολόκληρο αξιοθέατο με τις εκκλησίες του. Είναι ένα από τα δύο κατοικημένα νησιά σε λίμνη στην Ελλάδα. Εκεί βρίσκεται το Μουσείο Αλή Πασά, με τον οντά του και τις τρύπες από τις σφαίρες που τον σκότωσαν να είναι ευδιάκριτες στο πάτωμα. Το 1787 ο Αλή Τεπενλής έγινε ο Πασάς των Ιωαννίνων μέχρι και το 1822 όπου και δολοφονήθηκε. Θα πάτε με καραβάκι και η διαδρομή διαρκεί 10 λεπτά.  

  • ​Σπήλαιο Περάματος. Αν και Δημιουργήθηκε πριν 1.500.000 χρόνια, παραμένει μέχρι σήμερα ενεργό και συνεχίζει να σχηματίζεται. Η ποικιλία των σταλαγμιτών και σταλακτιτών του διαθέτει το κάνουν ένα από τα καλύτερα σπήλαια του κόσμου. Βρίσκεται μόλις 4χλμ. από τα Ιωάννινα, και στο εσωτερικό του θα απολαύσετε μια υπέροχη διαδρομή 1100 μέτρων. (καθημερινά 9πμ-5μμ, είσοδος 7ευρώ, τηλ. 2651081521 / www.spilaio-perama.gr

 

  • Κάστρο των Ιωαννίνων. Το Κάστρο των Ιωαννίνων είναι κτισμένο στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης και στη μικρή βραχώδη χερσόνησο που εισχωρεί στη λίμνη Παμβώτιδα. Χτίστηκε το 528 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό στο πλαίσιο του σχεδίου του για την οχύρωση του Βυζαντινού Κράτους. Μέσα στο Κάστρο υπάρχει μια πόλη με τους κατοίκους της -τους οποίους αποκαλούν “Καστρινούς”-, με σπίτια που είναι παλιά και άλλα ανακαινισμένα.
  • Τζαμί Ασλάν Πασάν. Η μαγευτική βόλτα που αξίζει να κάνετε στην ακρόπολη του Ίτς Καλέ, και να επισκεφθείτε το ομορφότερο από τα τρία τζαμιά, αυτό του Ασλάν Πασάν που σήμερα έχει γίνει εθνογραφικό μουσείο.
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Μια μεγάλη συλλογή από χάλκινα σκεύη, εκθέματα από τη Δωδώνη και αντικείμενα μικροτεχνίας του 13ου αιώνα θα θαυμάσετε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Ένα ταξίδι από την παλαιολιθική εποχή μέχρι τους υστερορωμαϊκούς χρόνους. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων. (καθημερινά 8:30πμ-3μμ εκτός Δευτέρας, είσοδος 1,5 ευρώ / www.amio.gr)

  • Μαντείο της Δωδώνης. Βρίσκεται 22χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων και είναι το αρχαιότερο ελληνικό μαντείο καθώς χτίστηκε τον 3ο π.Χ. αιώνα από τον Πύρρο, τον βασιλιά της Ηπείρου. Αναφορές σε αυτό το μαντείο γίνονται από τον Όμηρο και τον Ηρόδοτο. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα διότι χωράει 18.000 θεατές και σταμάτησε τη λειτουργία του τον 4ο αιώνα μ.Χ. (καθημερινά 8:30πμ-5μμ, είσοδος 2 ευρώ, τηλ. 26510 82287 / www.dodoni.gr)

 

Τρείς νόστιμες διευθύνσεις

Το φαγητό στα Γιάννενα είναι απόλαυση, από τα κρέατα και τα διάφορα τυροκομικά προϊόντα μέχρι τις πίτες και τα γλυκά.

  • Για ονομαστά γλυκά ταψιού σίγουρα σε ένα από τα ζαχαροπλαστεία του Νούσια, ένα γλυκοτεχνείο από το 1948. (www.nousios.gr)
  • Στον Φίλιππα για μετσοβίτικο κοντοσούβλι με θέα στη λίμνη.(Στ. Παπάγου 6, Μώλος, τηλ.26510 75101)
  • Για γνήσια γιαννιώτικη κουζίνα στο συγκρότημα Φρόντζου Πολιτεία με πανοραμική θέα στα Γιάννενα. (Λόφος Αγίας Τριάδας, τηλ.26510 21011/ www.frontzupolitia.gr)   

Στο Νησί Ιωαννίνων θα πάτε για τον παραδοσιακό μεζέ τα βατραχοπόδαρα.

 

Διαμονή

  • Hotel Antique. Τα κομψά δωμάτια του μέσα στο αναπαλαιωμένο πέτρινο αρχοντικό των 150 ετών θα σας πάνε ένα ταξίδι στο χρόνο. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων, κοντά στο Κάστρο. Πλούσιο πρωινό εμπλουτισμένο με τοπικές γεύσεις, άρτια με έργα τέχνης ντόπιων καλλιτεχνών και χαμογελαστοί ιδιοκτήτες. Διαθέτει 12 δωμάτια, εκ των οποίων τα δύο  βλέπουν ουρανό. (τηλ. 26510 39999 / www.hotelantique.gr)

 

 

  • Grand Serai.Αυτό το πολυτελές ξενοδοχείο βρίσκεται στην καρδιά των Ιωαννίνων και θα σας κάνει να νιώσετε σαν σουλτάνοι. Όλα εδώ παραπέμπουν στην Ανατολή με κομψά υφάσματα και εντυπωσιακούς πολυελαίους χωρίς να χάνει την τοπική παραδοσιακή αισθητική. Το Grand Serai απλώνεται σε μια έκταση 13 στρεμμάτων και έχει 216 δωμάτια και σουίτες. Εξαιρετικό πρωινό με τεράστια ποικιλία και τοπικά προϊόντα. Διαθέτει spa με σύγχρονες περιποιήσεις ομορφιάς και υγείας για την απόλυτη χαλάρωση. (τηλ. 26510 90550 / www.grandserai.com)

 

  • Ξενώνας Κάστρο. Ένα υπέροχο ανακαινισμένο αρχοντικό του προηγούμενου αιώνα το οποίο βρίσκεται μέσα στο κάστρο δίπλα στο βυζαντινό μουσείο. Διαθέτει 7 υπέροχα δωμάτια με βιτρό παράθυρα και σιδερένια κρεβάτια αντίκες. Εδώ όλα είναι απλά, ζεστά και ήσυχα. Το υπέροχο σπιτικό πρωινό αποτελείται από ηπειρώτικα προϊόντα. Το κέντρο των Ιωαννίνων είναι 1χλμ. μακριά. (τηλ.26510 22886 / www.hotelkastro.gr)


 

Facebook Comments