Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι προγραμματίζει άμεσα τη διεξαγωγή συνομιλιών με τους ηγέτες του Καναδά και του Μεξικού σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική (NAFTA). “Θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις σχετικά με τη NAFTA. Η επαναδιαπραγμάτευση θα επικεντρωθεί όχι μόνο στη NAFTA, αλλά και σε ζητήματα μετανάστευσης και ασφάλειας των συνόρων,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στη διάρκεια τελετής για την ορκωμοσία των υψηλόβαθμων συμβούλων του στο Λευκό Οίκο.

Ο ίδιος είχε εξαγγείλει προεκλογικά ότι στην περίπτωση προεδρικής εκλογής του θα προχωρούσε στην επαναδιαπραγμάτευση της παραπάνω αναφερόμενης συμφωνίας, προκειμένου να επιτύχει πιο ευνοϊκούς όρους για τις ΗΠΑ.

Η NAFTA άρχισε να εφαρμόζεται το 1994, ενώ η εφαρμογή της, μαζί με άλλες διεθνείς συμφωνίες, προκαλούν την οργή των ψηφοφόρων στις κεντρικές βιομηχανικές πολιτείες των ΗΠΑ σχετικά με την απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά και τη μείωση των εισοδημάτων.

Ο πρεσβευτής του Καναδά στις ΗΠΑ δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρο πως ο Τραμπ ενδιαφέρεται περισσότερο απ όλα για τη μείωση των εμπορικών ελλειμμάτων των ΗΠΑ, τόσο με το Μεξικό, όσο και με την Κίνα. “Δε νομίζω ο Καναδάς βρίσκεται στο επίκεντρο” της προσοχής των κινήσεων στην Ουάσιγκτον, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Μακνότον στο Κάλγκαρι της Αλμπέρτα, παραμονές της διεξαγωγής διήμερης κυβερνητικής σύσκεψης για το χειρισμό από τον Καναδά των κινήσεων της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.

Ειδικοί στις εμπορικές σχέσεις, πανεπιστημακοί, αλλά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, υποστηρίζουν ότι η πολιτική εφαρμογής μηδενικών δασμών της NAFTA θα είναι πολύ δύσκολο ν αλλάξει, ενώ, τόσο ο Καναδάς, όσο και το Μεξικό, θα πρέπει να προχωρήσουν σε ουσιαστικές παραχωρήσεις. Παράλληλα τονίζουν ότι η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης θα διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, αλλά και τον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, προκειμένου να συνεργαστούν για την τροποποίηση της NAFTA. Παράλληλα, ο ίδιος σχολίασε θετικά τον Μεξικανό πρόεδρο, ο οποίος έχει χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας εξαιτίας των σκανδάλων διαφθοράς, αλλά και τον αυξανόμενο πληθωρισμό. “Ο πρόεδρος είναι εκπληκτικός. Νομίζω ότι θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για το Μεξικό και τις ΗΠΑ, αλλά και για όλους τους εμπλεκόμενους,” τόνισε ο Τραμπ. Ωστόσο, οι επικριτές του Πένια Νιέτο υποστηρίζουν ότι ο ίδιος δεν έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο προκειμένου ν αντιμετωπίσει τη μείωση του εμπορίου που προτείνει ο Τραμπ, αλλά και την απέλαση των παράνομων Μεξικάνων μεταναστών από τις ΗΠΑ.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει μιλήσει ελάχιστα για τις επιδιώξεις του σχετικά με την τροποποίηση της NAFTA, ενώ είναι σίγουρο ότι επιδιώκει τη μείωση του αριθμού των βιομηχανικών μονάδων που εγκαταλείπουν τις ΗΠΑ, ώστε οι θέσεις εργασίας να παραμείνουν εντός της αμερικανικής οικονομίας. Παράλληλα, επιδιώκει την κατασκευή τείχους στα σύνορα μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού ώστε να αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση, ενώ έχει εξαγγείλει ότι το οικονομικό κόστος για την κατασκευή του τείχους θα καλυφθεί από το Μεξικό.

Facebook Comments