Νομοσχέδιο για το Brexit κατέθεσε η βρετανική κυβέρνηση
Κατατέθηκε στη βρετανική Βουλή το νομοσχέδιο για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Κατατέθηκε στη βρετανική Βουλή το νομοσχέδιο για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Κατατέθηκε στη βρετανική Βουλή το νομοσχέδιο για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στον απόηχο της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι απαιτείται κοινοβουλευτική συγκατάθεση για το Brexit.
Το νομοσχέδιο αριθμεί μόλις τρεις και σχεδόν κενές σελίδες και προβλέπει με άκρα λακωνικότητα ότι η Βουλή δίνει στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι δυνατότητα να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας για έξοδο από την Ε.Ε.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Συντηρητική κυβέρνηση ουσιαστικά κρατά εν πολλοίς κρυφά τα χαρτιά της για την στρατηγική του Brexit, αν και κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να καταθέσουν σειρά τροποποιήσεων σε μία προσπάθεια να μαλακώσουν τη γραμμή του Λονδίνου και να πετύχουν μία λιγότερο σκληρή έξοδο από την ενωμένη Ευρώπη.
Οι Εργατικοί είχαν συγκεκριμένα διαμηνύσει πως θα επιχειρήσουν να τροποποιήσουν το νομοσχέδιο, ειδικά ώστε να αποτρέψουν τη μετατροπή της Βρετανίας σε «φορολογικό παράδεισο ανοιχτά της Ευρώπης».
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες από την πλευρά τους έχουν ζητήσει επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit από λαϊκή ψήφο, που σημαίνει είτε εκλογές είτε νέο δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με το συνοδευτικό κείμενο εξηγήσεων, το Λονδίνο θέλει ψήφιση με διαδικασία fast-track, προκαλώντας την ενόχληση μελών της Βουλής των Λόρδων, όπου ορισμένοι σχολιαστές εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξουν εμπόδια στην ταχεία υπερψήφισή του.
Όπως είπε ο κ. Ντέιβις, η διαδικασία επελέγη ακριβώς με το σκεπτικό ότι πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για ενεργοποίηση του Άρθρου 50 έως το τέλος Μαρτίου.
Η συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται να αρχίσει σήμερα Πέμπτη με την πρώτη ανάγνωση και να φτάσει τουλάχιστον έως τις 8 Φεβρουαρίου, οπότε θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στις επιτροπές.
Μετά από την ψηφοφορία και την πιθανολογούμενη έγκριση του νομοσχεδίου, η ίδια διαδικασία θα ξεκινήσει και στη Βουλή των Λόρδων.
Όπως προέβλεπε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το νομοσχέδιο δεν απαιτεί την έγκριση των τοπικών κοινοβουλίων της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βορείου Ιρλανδίας.
Facebook Comments