Citi: Και επώδυνα μέτρα και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα
Τα ελληνικά ομόλογα εκτοξεύθηκαν απότομα λόγω της αβέβαιης συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης, σημειώνει η Citigroup
Τα ελληνικά ομόλογα εκτοξεύθηκαν απότομα λόγω της αβέβαιης συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης, σημειώνει η Citigroup
Η Citi σε νέο της report σημειώνει ότι η έκθεση του ΔΝΤ που διέρρευσε έδειξε ότι το Ταμείο εξακολουθεί να πιστεύει ότι το ελληνικό χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο, πράγμα που θα το καθιστούσε πολύ δύσκολο για το διοικητικό του συμβούλιο να αποφασίσει να καταβάλει πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ελλάδα.
Ο ESM δήλωσε την Κυριακή ότι το βάρος του χρέους είναι “διαχειρίσιμο” εάν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, “χάρη στις εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού του ESM για το μακροπρόθεσμο διάστημα και στα πρόσφατα συμφωνημένα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους”.
Έτσι, τα ελληνικά ομόλογα εκτοξεύθηκαν απότομα λόγω της αβέβαιης συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης.
Όπως επισημαίνει, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος κινδυνολογίας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ή του ελληνικού χρέους, μετά την σημαντική διεύρυνση που σημείωσαν τα ελληνικά spreads, λόγω των ανησυχιών για τον ρόλο του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Παράλληλα, Γερμανός αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε τη γερμανική θέση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ότι αποτελεί “προϋπόθεση” για το τρέχον τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ενώ ο Regling το επιβεβαίωσε λέγοντας ότι η Ελλάδα θα λάβει περισσότερα δάνεια από την ευρωζώνη μόνο αν το ΔΝΤ συμμετέχει.
Όπως σχολιάζει η αμερικάνικη τράπεζα, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα είναι σε εκκρεμότητα από την στιγμή που υπογράφτηκε, τον Αύγουστο του 2015, και αυτό δεν έχει μέχρι στιγμής εμποδίσει τους Ευρωπαίους πιστωτές να συνεχίσουν τις εκταμιεύσεις δόσεων προς την Αθήνα.
Παρά την τρέχουσα πιο σκληρή στάση, η Citi αμφιβάλλει οι Ευρωπαίοι πιστωτές είναι διατεθειμένοι να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Η απουσία χρηματοδοτικής πίεσης στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, δείχνει ότι οι δανειστές δεν πιέζονται να συμβιβαστούν στο επόμενο διάστημα.
Ωστόσο, η Citi θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποχωρήσει και θα δεσμευτεί στα περαιτέρω μελλοντικά μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα και αυτό πιθανότατα θα είναι αρκετό για να κρατήσει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, τουλάχιστον με συμβουλευτικό ρόλο.
Της Ελευθερίας Κούρταλη
Facebook Comments