Σκέφτηκα να μην κάνω ανάλυση φορολογικών ή ασφαλιστικών διατάξεων. Άλλωστε, στα αδήλωτα εισοδήματα έχουμε αναφερθεί εκτενώς, αλλά και στον νόμο 4387/2016, τον γνωστό «νόμο Κατρούγκαλου»: έχουμε αναλύσει πως υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές και το τι θα πληρώσουν τα μπλοκάκια, αν και στους τελευταίους πιστεύω ότι θα χυθεί πολύ μελάνι για να καταλάβουμε, αλλά και για να καταλάβει το Υπουργείο Εργασίας τι πρέπει να κάνει.

Ο νόμος λοιπόν του «κου Κατρούγκαλου», όπως συνηθίζεται να λέγεται, έχει ψηφιστεί από 12/5/2016 και μετράει ήδη 27 ημέρες που έχει τεθεί σε εφαρμογή:

27 ημέρες και 7,5 μήνες ασαφειών, αλλά και ανοργανωσιάς.

27 ημέρες και 7,5 μήνες που προσπαθούμε να καταλάβουμε τι πρέπει να πληρώσουμε, πως θα το πληρώσουμε, σε ποιους θα κατατίθεται ΑΠΔ αφού όλα δουλεύουν ρολόι, όπως αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους ή στις εμφανίσεις τους οι αρμόδιοι από το Υπουργείο Εργασίας.

Σκέφτηκα λοιπόν σήμερα, να δούμε και να αναλύσουμε το«ρολόι» της λειτουργίας τους.

Πριν από αυτό όμως, να θυμηθούμε ότι μέχρι και την επόμενη Τρίτη 31/1/2017 οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν ΑΠΔ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να γνωρίζουν ποιες θα είναι οι ασφαλιστικές εισφορές που θα κληθούν να πληρώσουν.

Τα λογιστήρια λοιπόν των επιχειρήσεων έχουν ξεκινήσει να υποβάλλουν τις ΑΠΔ ή τουλάχιστον έχουν ξεκινήσει να προσπαθούν να υποβάλλουν τις ΑΠΔ. Μην ξεχνάμε ότι εκτός από τις ΑΠΔ, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 31/1/2017,θα πρέπει να υποβάλλουν και τα Βιβλία Αδειών των επιχειρήσεων.

 

Ξεκινώντας λοιπόν τις συγκεκριμένες εργασίες, βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Ο νέος φορέας ΕΦΚΑ και τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει είναι άλλα αντί άλλων: στοιχεία εργαζομένων έχουν χαθεί ως δια μαγείας από τα αρχεία του νέου φορέα. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα εργαζομένου που υπέβαλε αίτηση απογραφής στις 15/12/2006 και που εμφανιζόταν μέχρι και τον προηγούμενο μήνα τα στοιχεία του κανονικά στο Μητρώο Ασφαλισμένων ΙΚΑ. Σήμερα τα στοιχεία του συγκεκριμένου εργαζομένου δεν υπάρχουν.

Λέει λοιπόν ο λογιστής «κάποιο λάθος θα έγινε, ας πεταχτώ μέχρι το υποκατάστημα να μου το λύσουν».

Στην τρίτη (τουλάχιστον) μέσα σε 10 μέρες επίσκεψη, του είπαν ότι δεν ξέρουν τι γίνεται, δεν μπορούν να το λύσουν, να αφήσει το τηλέφωνό του και θα τον ειδοποιήσουν.

Σήμερα κλείνουν 2 εβδομάδες και τηλέφωνο δεν έχει λάβει.

Όμως, δεν το έβαλε κάτω. Άκουσε ότι υπάρχει ο τετραψήφιος αριθμός 1555 που έχει δημιουργήσει ο ΕΦΚΑ για να δίνει λύση και απευθύνθηκε εκεί. Κατάφερε με αρκετές προσπάθειες να βγάλει γραμμή. Η απάντηση ήταν καταπληκτική:

«Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει, δεν ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε, μην ανησυχείτε, μας έχουν καταγγελθεί χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις, θα δοθεί παράταση στις ΑΠΔ»

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό! Εργαζόμενη (καθηγήτρια σε ιδιωτικό λύκειο) βρίσκεται με το επώνυμο του συζύγου, ενώ η απογραφή στο ΙΚΑ ήταν με το πατρικό της.

Για την ίδια βέβαια το σύστημα αποφάσισε ότι η μητέρα της από 1/1/2017 δεν λέγεται πια Στυλιανή, αλλά Stella.

Άλλος εργαζόμενος ξαναβαφτίστηκε σε Antonios, από Gerald.

Αλλά και σε άλλον εργαζόμενο , η μητέρα του από Τριανταφυλλιά έγινε Στέλλα. Μάλλον το «Στέλλα» θα φορεθεί πολύ φέτος στον νέο φορέα.Επιπλέον σε όλα αυτά, πολλοί νέοι εργαζόμενοι ξαφνικά από νέοι ασφαλισμένοι εμφανίζονται στο σύστημα ως παλαιοί (αφορά κυρίως όσους είχαν ασφαλιστεί π.χ. στον ΟΑΕΕ και σταμάτησαν για να ασφαλιστούν ως μισθωτοί στο ΙΚΑ).

Πέρα από την οποιαδήποτε χιουμοριστική αντιμετώπιση, το πρόβλημα είναι τεράστιο και σοβαρότατο:

Πρώτον, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα για την μη υποβολή ΑΠΔ ή την εκπρόθεσμη υποβολή, έστω και μέρους του προσωπικού που τα στοιχεία του δεν εμφανίζονται στο σύστημα. Τα λογιστήρια έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και δεν γνωρίζουν πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις, ενώ το Υπουργείο Εργασίας μέχρι και πριν λίγο που γράφονταν αυτές οι γραμμές, σφύριζε αδιάφορα.

Δεύτερον, ας έρθουμε στη θέση των εργαζομένων που τους έχουν αλλάξει στοιχεία από την απογραφή που είχαν πραγματοποιήσει στο ΙΚΑ. Φανταστείτε αυτούς τους εργαζόμενους μετά από μερικά χρόνια στα γκισέ του ΕΦΚΑ, όταν είναι η ώρα για να συνταξιοδοτηθούν, να προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι τα ίδια πρόσωπα και ότι τη μητέρα τους δεν την έλεγαν ποτέ Στέλλα, αλλά Τριανταφυλλιά.

Θα πρέπει το Υπουργείο άμεσα να πάρει θέση, να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους και να δώσει λύση, ξεκινώντας από την παράταση των ΑΠΔ και των Βιβλίων Αδειών, αλλά και τη διόρθωση των στοιχείων. Και η λύση βέβαια δεν είναι η προσφιλής στα Υπουργεία τα τελευταία χρόνια, δηλαδή να κάνουν οι ασφαλισμένοι απογραφή και μάλιστα μέσω των λογιστών.

Facebook Comments