Για πρώτη φορά μετά την εκλογή του στην προεδρία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει δύο συναντήσεις μείζονος σημασίας σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο οι οποίες θα καθορίσουν κατά πόσο η προτεινόμενη «Συμφωνία Αλήθειας» είναι εφαρμόσιμη. Στο τραπέζι θα τεθεί και συνολικά το ελληνικό ζήτημα με το φάντασμα του Grexit να πλανάται. Στις συναντήσεις θα συνοδεύεται από τον εκπρόσωπο Τύπου Βασίλη Κικίλια, τον τομεάρχη Οικονομικών και πρώην υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, το γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Γιάννη Σμυρλή, από τους συμβούλους του Στέλιο Πέτσα και Θανάση Μπακόλα και την αναπληρώτρια διευθύντρια γραφείου Τύπου Κύρα Κάπη.

Η ρητορική για Ευρωζώνη δύο ή και περισσότερων ταχυτήτων επανήλθε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διασαφηνίσει την θέση του για Ελλάδα εντός του σκληρού ευρωπαϊκού πυρήνα – τόσο στη Γερμανίδα Καγκελάριο όσο και στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών- προτείνοντας την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, το οποίο περιλαμβάνει μία διαφορετική οικονομική πολιτική η οποία θα στοχεύει στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η κατάληξη των προαναφερόμενων συναντήσεων θα επικαιροποιήσει το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας το οποίο έχει βασιστεί πιθανώς σε διαφορετικά δεδομένα από όσα θα του δοθούν σήμερα.

Πάντως βασικός στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να εκπέμψει μηνύματα αξιοπιστίας ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να αποσπάσει τη συγκατάθεση του μεγάλου αφεντικού της ευρωζώνης για «δημοσιονομικές ανάσες» που θα επιτρέψει την υλοποίηση των προτάσεων της ΝΔ.

Όπως έχει γίνει γνωστό θα αποφύγει να ασκήσει αντιπολίτευση στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δεν θα αναφερθεί στο πάγιο αίτημά του για εκλογές. Αν και καταλογίζει στην κυβέρνηση την αποκλειστική ευθύνη της μεγάλης καθυστέρησης στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα επιλέξει να πάει στο εξωτερικό με ένα ενωτικό προφίλ και δίνοντας μηνύματα αξιοπιστίας για τη χώρα. Εξάλλου, μόνο έτσι θα μπορέσει να ακολουθήσει τις προτάσεις του στην κυβερνητική πολιτική όταν αναλάβει καθώς χρειάζεται δημοσιονομικές ελαφρύνσεις που μόνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μπορεί να του εξασφαλίσει.

Επίσης, θα αναφερθεί και στην φύλαξη των ελληνικών συνόρων στην οποία έχει αποτύχει η ελληνική κυβέρνηση ενώ θα ζητήσει μεγαλύτερη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Πρόκειται για μία κορυφαία επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο σε μία κρίσιμη συγκυρία που από όσο φαίνεται θα αποδεχθεί καθοριστική για τα ελληνικά πράγματα και ίσως για τα ευρωπαϊκά με τις γερμανικές εκλογές να είναι προ των πυλών.

Facebook Comments