Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, έκανε νέα επίθεση στο ΔΝΤ για τις απαισιόδοξες προβλέψεις που κάνει για την Ελλάδα, μιας και συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα στους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο κ. Ντομπρόφσκις υποστήριξε πως το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων προχωρά όπως είχε σχεδιαστεί και πως η Αθήνα έχει υλοποιήσει «σχεδόν τα πάντα» για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Επέκρινε έντονα το Ταμείο για τη στάση του και κάλεσε τους θεσμούς να προχωρήσουν στην αποδέσμευση χρημάτων βοήθειας για τη χώρα μας.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση του αντιπροέδρου της Επιτροπής στο ΔΝΤ σε διάστημα δύο ημερών.

Μιλώντας στη συνέχεια στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Ντομπρόφσκις έστειλε μήνυμα πως η Κομισιόν προσπαθεί ενεργά να διασφαλίσει πως η αξιολόγηση θα κλείσει το ταχύτερο δυνατό, ώστε να παραμείνει το πρόγραμμα εντός τροχιάς.

Με βάση της χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής που δημοσιεύτηκαν χθες Δευτέρα, ο κ. Ντομπρόφσκις σημείωσε στη «Handelsblatt» πως η Ελλάδα μπορεί να πετύχει το συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του έχει ζητήσει χαλάρωση του στόχου στο 1,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, σημαντική ελάφρυνση του χρέους από την πλευρά των εταίρων αλλά και υλοποίηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Υπάρχουν πληροφορίες πως την προηγούμενη Παρασκευή οι θεσμοί κατέληξαν σε κοινή γραμμή για την Ελλάδα με στόχο την επίτευξη του 3,5% μετά το 2018, όμως δεν είναι σαφές εάν το Ταμείο έχει προσυπογράψει τις ευρωπαϊκές θέσεις, ειδικά με δεδομένη τη θέση του στο θέμα του χρέους.

Facebook Comments