Η στερλίνα ενισχύεται σώμα με σώμα με το γεν στο ξεκίνημα της εβδομάδας καθώς συνεχίζονται οι θετικές ανακοινώσεις για τη Βρετανία από τα τέλη Μαΐου. Σήμερα ο PMI υπηρεσιών τον Ιούλιο ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβρη του 2006 στις 60,2 μονάδες έναντι εκτίμησης για 57,4 μονάδες.

Τα στοιχεία ακολουθούν τη βελτίωση των PMI κατασκευών και μεταποίησης για τον ίδιο μήνα της περασμένης εβδομάδας και τη συνολική βελτίωση των δεικτών PMI από το Μάιο και έπειτα.

Ωστόσο, όσο επωφελήθηκε η στερλίνα τις τελευταίες ημέρες ειδικά έναντι του δολαρίου (που ήταν και το νόμισμα με την καλύτερη απόδοση- από το 1,5102 στις 2 Αυγούστου στο 1,5378 σήμερα), το σερί των θετικών νέων μπορεί να σταματήσει την Τετάρτη.

Κατά τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας την περασμένη Πέμπτη, ο διοικητής της, Mark Carney, ξεκαθάρισε ότι η νέα μελλοντική προοπτική νομισματικής πολιτικής της τράπεζας θα οριοθετηθεί μαζί με την τριμηνιαία έκθεση πληθωρισμού. Στη συνεδρίαση του Ιουλίου, η μελλοντική προοπτική αναφερόταν στην πρόθεση της BoE να διατηρήσει τα επιτόκια προς το μηδέν για τα επόμενα χρόνια. Η αντίδραση στη στερλίνα ήταν σχετικά αρνητική και πράγματι η πρόβλεψή μας κλίνει προς την πτώση του νομίσματος.

Ο Carney θεωρεί ότι ένας στόχος στο ΑΕΠ θα μπορούσε να λειτουργήσει και ο τρέχον ρυθμός ανάπτυξης (+1,4% σε ετήσια βάση) δεν είναι απέχει από το να τεθεί ο στόχος αυτός σε υψηλότερα επίπεδα ( για παράδειγμα στο +2% για τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα ή στο 3%). Παρ’ όλα αυτά η βρετανική οικονομία δεν αναμένεται να «πιάσει» προς το παρόν αυτούς τους στόχους, κάτι που θα ξεφουσκώσει μέρος της αισιοδοξίας για τη στερλίνα.

Απόδοση σε σχέση με το USD (14:42)

JPY: +0.44%
GBP: +0.41%
AUD:-0.07%
CAD: -0.08%
EUR:-0.09%
CHF:-0.20%
NZD:-0.86%

 

Facebook Comments