Σταθάκης: Δεν χάνουμε την ποσοτική χαλάρωση- απλά θα την αναβάλουμε για λίγο
Δεν τη χάνουμε την ποσοτική χαλάρωση, θα την αναβάλουμε για λίγο
Δεν τη χάνουμε την ποσοτική χαλάρωση, θα την αναβάλουμε για λίγο
Την επιδίωξη της κυβέρνησης να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας για να ανοίξει ο δρόμος για το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
«Πολιτική συμφωνία σημαίνει ότι θα έχει προσδιοριστεί επακριβώς το επίμαχο θέμα, που αφορά το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα μετά το 2018. Υπάρχει, επίσης, και το πολιτικό πλαίσιο για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους, όπως, και το κλείσιμο αυτής καθ΄εαυτής της αξιολόγησης για το τρέχον Πρόγραμμα. Γι αυτά τα τρία θέματα θέλουμε ένα σαφές πολιτικό πλαίσιο συμφωνίας, που θα ανοίξει τον κύκλο των διαπραγματεύσεων για όλες τις λεπτομέρειες» τόνισε μιλώντας στον Real FM.
Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να χαθεί η ένταξη, στις αρχές Μαρτίου, στην ποσοτική χαλάρωση. «Δεν τη χάνουμε την ποσοτική χαλάρωση, θα την αναβάλουμε για λίγο. Δεν μπορεί να γίνεται μια συζήτηση με παράλογα αιτήματα για έναν υποθετικό χρόνο στο μέλλον. Αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει πλαίσιο συζήτησης. Η κυβέρνηση καλώς έκανε και δεν μπήκε σε αυτό το παράλογο πλαίσιο συζητήσεων, όπως διατυπώθηκε, τουλάχιστον, από κάποιους από τους θεσμούς.
Για τις δηλώσεις Τόμσεν στην Handelsblatt και την πιθανή αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ. «Να τις αναθεωρήσουν πολύ γρήγορα, γιατί τα στοιχεία για το 2016 μόλις ανακοινώθηκαν. Η ανάπτυξη της οικονομίας παρουσίασε αύξηση κατά 0,4% του ΑΕΠ, παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε ένα δύσκολο τελευταίο τρίμηνο».
Για τη θέση της Ευρώπης στις συνεχείς διαψεύσεις των εκτιμήσεων του ΔΝΤ. «Δεν διαφωνήσαμε ποτέ με τους Ευρωπαίους για τις προβλέψεις που έχουν να κάνουν με την ελληνική οικονομία».
Για την επιμονή της Γερμανίας στην παραμονή του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα. «Προφανώς, το ΔΝΤ παρέχει εγγύηση στις κυβερνήσεις συγκεκριμένων χωρών, που επιμένουν στη συμμετοχή του Ταμείου στο Πρόγραμμα. Μέχρι εδώ όλα καλά. Μπορεί το ΔΝΤ να συνεχίσει να συμμετέχει στο Πρόγραμμα. Να δούμε, όμως, την ουσία που είναι η ανάγκη να βρούμε λογικές λύσεις με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα. Έχουμε ένα Πρόγραμμα που λήγει το 2018, πηγαίνει αντικειμενικά πολύ καλά με βάση τα στοιχεία του 2015, του 2016 και τις προβλέψεις για το 2017. Δεν μπορούμε, συνεπώς, να μπούμε σε παράλογες συζητήσεις για μετά το 2018. Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική».
Facebook Comments