Για άλλη μια φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην περίπτωση που θα “ακρωτηριαστεί” η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέροντας ρητά και την Ελλάδα.

Μιλώντας στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός καταφέρθηκε, χωρίς περιστροφές, κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συναδέλφου του στον κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου, ο οποίος ξανάφερε στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα του Grexit.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Ελλάδας για να ασκήσει επίσης κριτική στο πολυσυζητημένο θέμα των αμυντικών δαπανών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα ανήκει στις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ, οι οποίες ξοδεύουν το 2% του προϋπολογισμού τους για αμυντικές δαπάνες, δεν μπορεί όμως ταυτόχρονα να πληρώσει επαρκείς συντάξεις στους πολίτες. Και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αστάθεια, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός συμπλήρωσε ακόμη πως η Γερμανία παραμένει δεσμευμένη στον στόχο του ΝΑΤΟ, αλλά είπε πως τα μέλη του ΝΑΤΟ χρειάζεται επίσης να επικεντρωθούν στις ριζικές αιτίες των απειλών ασφαλείας, όπως η κλιματική αλλαγή και η φτώχεια, και να μην επικεντρώνονται αποκλειστικά στις αμυντικές δαπάνες.

Στη Γερμανία θα πρέπει επίσης να πιστωθεί, είπε, το γεγονός ότι δαπανά 30-40 δισεκατομμύρια ευρώ για να ενσωματώσει πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους “ως αποτέλεσμα αποτυχημένων στρατιωτικών επεμβάσεων του παρελθόντος”.

“Πρέπει να βρούμε 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύντομο διάστημα για να ανταποκριθούμε στον στόχο του ΝΑΤΟ“, είπε ο Γκάμπριελ. “Δεν έχω ιδέα πού μπορούμε να τα βρούμε… δισεκατομμύρια ευρώ, τουλάχιστον όχι αν την ίδια στιγμή υπογράφουμε φιλόδοξες συμφωνίες μείωσης της φορολογίας”.

“Ας μείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά ας μην ξεκινήσουμε χαρωπά μια νέα κούρσα εξοπλισμών επειδή αυτό από μόνο του δεν θα εγγυηθεί την ασφάλειά μας”, είπε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Facebook Comments