Καταγγελίες αν δεν παίρνουν απόδειξη ζητά από τους πολίτες η ιταλική εφορία

Reuters

Καταγγελίες αν δεν παίρνουν απόδειξη ζητά από τους πολίτες η ιταλική εφορία , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Η ιταλική εφορία έστειλε τις τελευταίες εβδομάδες χιλιάδες ερωτηματολόγια σε Ιταλούς ζητώντας τους να καταγγείλουν πληρωμές που έχουν κάνει χωρίς να πάρουν απόδειξη και διευκρινίζοντας πως δεν διακινδυνεύουν τίποτε, παρεκτός αν κάνουν ψευδή δήλωση, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα».

"Πείτε μας πού πληρώσατε χωρίς απόδειξη: δεν διακινδυνεύετε τίποτε. Αλλά αν πείτε ψέματα, μπορεί να παραπεμφθείτε στο δικαστήριο», γράφει ουσιαστικά η οικονομική αστυνομία στα ερωτηματολόγια που έστειλε, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Όσοι απαντούν με ψέματα, υπεκφυγές ή ελλιπώς κινδυνεύουν με πρόστιμο από 258 ως 2.066 ευρώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η ιδέα είναι να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή ιδιωτών που δηλώνουν λίγα ή και κανένα εισόδημα στην εφορία, αλλά διαθέτουν αγαθά σημαντικής αξίας, θέτοντας ερωτήσεις στους πελάτες τους.

Τα ερωτηματολόγια δεν στέλνονται συνεπώς σε τυχαίους παραλήπτες, αλλά έχουν στόχο αυτούς που μπορούν να επιβεβαιώσουν υποψίες για φοροδιαφυγή.

Η αστυνομία ελέγχει κατ αυτό τον τρόπο γιατρούς στο Μπάρι, στη νότια Ιταλία, και έναν αρχιτέκτονα στο Λέτσε, επίσης στο νότο, ο οποίος δηλώνει σχεδόν μηδενικά έσοδα, αλλά διαθέτει ένα ιστιοφόρο αξίας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Περνάει επίσης από «κόσκινο» τους λογαριασμούς ενός τεχνίτη κοντά στο Μιλάνο (βόρεια Ιταλία) ο οποίος δεν δηλώνει σχεδόν τίποτε, παρόλο που οι εφοριακοί βρήκαν στον υπολογιστή του τέσσερα ραντεβού την ημέρα για εγκατάσταση θωρακισμένων θυρών, μια πολύ επικερδή δραστηριότητα.

Έχοντας στη διάθεσή της καταλόγους φοιτητών, η οικονομική αστυνομία διεξάγει επίσης ελέγχους σε όλες τις μεγάλες πόλεις που διαθέτουν πανεπιστήμια, για να διαπιστώσει ποιος διαμένει πού και αν πληρώνει το ενοίκιό του με απόδειξη ή χωρίς.

Όλες οι ιταλικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών έχουν θέσει ως προτεραιότητα τον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, μιας μάστιγας που υπολογίζεται ότι κοστίζει κάθε χρόνο στην Ιταλία από 120 ως 150 δισ. ευρώ.