«Κίτρινη κάρτα» από τις Βρυξέλλες – δεν κλείνει η αξιολόγηση στις 20/3
«Κίτρινη κάρτα» χθες από τις Βρυξέλλες για καθυστέρηση στις απευθείας διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και τρεις μέρες στην Αθήνα
«Κίτρινη κάρτα» χθες από τις Βρυξέλλες για καθυστέρηση στις απευθείας διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και τρεις μέρες στην Αθήνα
«Κίτρινη κάρτα» χθες από τις Βρυξέλλες για καθυστέρηση στις απευθείας διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και τρεις μέρες στην Αθήνα έχοντας μέχρι στιγμής μηδενικό αποτέλεσμα, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο μιας τεχνικής συμφωνίας μέχρι και το Eurogroup της 20ής Μαρτίου.
Κοινοτική πηγή με γνώση των συζητήσεων που γίνονται στην Αθήνα τόνιζε χθες ότι η πρόοδος των διαπραγματεύσεων είναι μικρή, όλα τα θέματα είναι ακόμη ανοιχτά και θα είναι δύσκολο πια να έχουμε θετική κατάληξη μέχρι και την επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Με τις αναφορές αυτές και οι Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν τα μηνύματα που έρχονται από τις τεχνικές συναντήσεις και από την Αθήνα, όπου ακόμη οικονομικό επιτελείο και δανειστές διαφωνούν και στα μέτρα αλλά και στα αντίμετρα καθυστερώντας την τελική συμφωνία.
Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό των δανειστών, οι επικεφαλής θα έμεναν στην Αθήνα μία βδομάδα με στόχο να κλείσουν την αξιολόγηση. Ο προγραμματισμός παραμένει σε ισχύ, ωστόσο εάν μέσα στις επόμενες ώρες και λίγες μέρες διαπιστωθεί ότι υπάρχουν προοπτικές συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, τότε θα μπορούσαν να παρατείνουν την παραμονή τους, διαφορετικά θα επιστρέψουν στις έδρες τους, με άγνωστη ημερομηνία επιστροφής.
Η ίδια πηγή εντόπιζε τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην αγορά ενέργειας, στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ το μεγάλο «αγκάθι» είναι τα δημοσιονομικά μέτρα για τη διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. Aνοιχτό είναι και το ζήτημα των εργασιακών, ωστόσο για τους Ευρωπαίους δεν είναι το πιο δύσκολο στη διαπραγμάτευση.
Το κλίμα μπορεί να μην είναι συγκρουσιακό, ωστόσο τα ζητήματα που συζητούνται είναι πολύπλοκα, για αυτό και οι δυσκολίες στην επίτευξη σημαντικής προόδου που θα «ξεκλείδωνε» την αξιολόγηση. «Ολοι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να ανεβάσουν ταχύτητα, αλλά αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη, μέσα στις επόμενες ώρες και μέρες», επισήμανε η κοινοτική πηγή.
Ενας σημαντικός λόγος που επιβάλλει την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες είναι η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η νέα αύξηση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο αυξάνει τις πιθανότητες απόσυρσης του προγράμματος από την ΕΚΤ νωρίτερα από το τέλος του έτους και υπό αυτήν την έννοια η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο.
Οι επόμενες συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΕΚΤ, το οποίο θα μπορούσε να αποφασίσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα, είναι στις 9 Μαρτίου και στις 27 Απριλίου. Εάν δεν ληφθεί απόφαση μέσα στην παραπάνω χρονική περίοδο, τα πράγματα θα γίνουν εξαιρετικά πολύπλοκα στη συνέχεια. Η ΕΚΤ, πέρα από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, χρειάζεται και διαβεβαιώσεις είτε έμπρακτες (μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης τώρα) είτε υπό μορφή πολιτικής δέσμευσης για τη λήψη των μέτρων το 2018, που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
Facebook Comments