Η Citigroup σε νέο της report, σχολιάζει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, όπως είναι η μακροχρόνια ανεργία, η οικονομική ανταγωνιστικότητα, η ανάπτυξη και η κοινωνική προστασία.

Όπως σχολιάζει η Citi, ο δανεισμός της Αθήνας από την Παγκόσμια Τράπεζα δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης, ενώ παράλληλα θα αυξήσει το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας.

Όπως εξηγεί η Citi, τα δάνεια της Παγκόσμιας Τράπεζας εξυπηρετούν διαφορετικό σκοπό από αυτόν που εξυπηρετεί το ΔΝΤ και είναι γενικά προσαρμοσμένα για την ανακούφιση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σε αντίθεση με τα δάνεια του ΔΝΤ, όσο πιο φτωχή είναι η χώρα, τόσο πιο ευνοϊκές οι συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορεί να δανειστεί από την Παγκόσμια Τράπεζα. Λαμβάνοντας υπόψη τα επίπεδα του κατά κεφαλήν εισοδήματος στην Ελλάδα, η χώρα θα είναι σε θέση να πληροί τις προϋποθέσεις μόνο για δάνεια με μη ευνοϊκούς όρους (δανεισμός IBRD), τα οποίο φέρουν επιτόκια λίγο πάνω από το κόστος χρηματοδότησης της Παγκόσμιας Τράπεζας και γενικά πρέπει να επιστραφούν μέσα σε 12-15 χρόνια.

Σε ότι αφορά το μέτωπο της αξιολόγησης, η Citi σημειώνει ότι παρά την μεγάλη υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης σε ότι αφορά την προ-νομοθέτηση των μέτρων που απαιτούν οι δανειστές, δεν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αν η ελληνική Βουλή δεν το κάνει πράξη. Τότε θα κριθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ αλλά και η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αμερικάνικη τράπεζα επιμένει πως η δεύτερη αξιολόγηση δεν αναμένεται να κλείσει πριν από τον Ιούνιο.

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Facebook Comments